FbPixel
Jövő

Városfejlesztés: fenntartható város a városban Tokió szívében

Városfejlesztés: fenntartható város a városban Tokió szívében

Milyen irányba fognak változni a jövő városai? Egy japán projekt választ ad a jövőre.

A Mori Building Co., Ltd., Japán vezető városfejlesztő vállalata hivatalosan is megnyitotta az Azabudai Hills-t, egy többcélú komplexumot és világszínvonalú új városrészt Tokió központjában. A „Modern Urban Village – Green & Wellness" (Modern városi falu – Zöldterület és wellness) koncepcióját magába foglaló Azabudai Hills egy természetben gazdag nevezetesség, világszínvonalú üzleti központtal, lakó-, kiskereskedelmi, kulturális, egészségügyi létesítményekkel, oktatási intézményekkel, valamint egy hatalmas, buja növényzettel teli nyílt térrel, amely összehozza az embereket.

A Mori Building víziója, hogy az Azabudai Hills a 21. század „Zöldterület és wellness" közösségévé váljon, ahol az emberek a természettel harmóniában, egészséges és teljes életet élnek. A mintegy 8,1 hektáron elterülő Azabudai Hills teljes alapterülete hozzávetőlegesen 861 700 m², beleértve egy 214 500 m²-es irodaterület, egy 24 000 m²-es zöldterületet, 1400 lakóegységet, 122 szállodai szobát és körülbelül 150 kiskereskedelmi üzletet, illetve éttermet.

Japán legmagasabb épülete

A Mori JP Tower 330 méter magasságba emelkedik, ezzel Japán legmagasabb épülete. Ez az újragondolt „város a városban” negyed teljes kihasználtság mellett mintegy 20 000 irodai dolgozónak és 3500 lakosnak ad majd otthont, és várhatóan évi 30 millió látogatót fogad majd.

„A Mori Building elkötelezett amellett, hogy nagyszabású városfejlesztési projektek révén életerős városokat teremtsen és ápoljon” – árulta el Shingo Tsuji, a Mori Building Co., Ltd. elnök-vezérigazgatója. „Ahogy a társadalom fejlődik, mi továbbra is előre jelezzük azt, milyen irányba fognak változni a jövő városai. A nagyvárosok világszerte hatalmas változásokon mentek keresztül az elmúlt években. Hiszünk abban, hogy az emberek a jövőben azt várják majd a városi élettől, hogy különböző integrált funkciókhoz férhessenek hozzá, miközben harmóniában élhetnek a természettel, kapcsolatokat építhetnek ki másokkal, és testi és lelki jólétet élvezhetnek. Olyan környéket szerettünk volna létrehozni, amely megtestesíti ezeket az értékeket Tokió szívében. Az Azabudai Hills kiválóan szemlélteti a „Zöldterület és wellness" városi életre vonatkozó víziónkat, valamint azon törekvésünket, hogy hozzájáruljunk Tokió nemzetközi versenyképességéhez.”

Zöldterület és wellness ihlette design

Az Azabudai Hills megtestesíti a Mori „Modern Urban Village – Green & Wellness" vízióját, egy hatalmas, buja növényzettel teli nyílt térrel, amely összehozza az embereket., hogy új közösséget alakítson ki Tokió szívében.

Az Azabudai Hills építészeti tervezése a Central Green központi térrel kezdődött az emberek áramlásának és a zökkenőmentes tájnak a körvonalazásával. Ezt követően megvizsgálták a többemeletes tornyok elhelyezésének helyszíneit, hogy azok beleolvadjanak a buja növényzetbe. Ez szemben áll a hagyományos megközelítéssel, amely szerint első ízben az épületeket helyezik el.

fenntartható város japán FM Business fmbusiness_hu

Emellett a kompakt többemeletes tornyok alkalmazása lehetővé tette, hogy bőséges mennyiségű zöldterületet alakítsanak ki a területen. Számos kisebb telek összevonásával, majd három felhőkarcoló építésével a Mori Building egy hatalmas nyitott, zöldnövényzettel teli teret alakított ki a földszinten. Ez az alapja a Vertical Garden City (függőleges kertekkel rendelkező város) koncepciónak, amelyet a Mori Building az évek során ikonikus projektjeiben valósított meg, beleértve az ARK Hills-t, a Roppongi Hills-t, valamint a Toranomon Hills-t.

Az évszak alakítja a teret

Az Azabudai Hills mintegy 320 változatos növényfaj segítségével közelebb hozza az embereket a természethez, amelyek minden évszakban átalakítják a teret. Egy mintegy 200 m²-es gyümölcsöskert 11 féle gyümölcsfával egy lejtős zöldterületen kap majd helyet, amely a városlakók számára ritka lehetőséget teremt arra, hogy gyönyörködhessenek a természet csodáiban.

A komplexum nyilvános művészeti létesítményei olyan városi teret hoznak létre, ahol a művészet és a természet zökkenőmentesen keverednek egymással, és az emberek vizualizálhatják kapcsolatukat a természeti világgal. Az Azabudai Hills Gallery lesz az Azabudai Hills legfontosabb kulturális promóciós létesítménye, amely az „egész város egy múzeum” koncepción alapuló fejlesztés.

A projekt építészei és tervezői elmondták: a városok az emberiség legnagyobb találmányai közé tartoznak

A legjobb építészeti és tervezői csapatok, köztük a Pelli Clarke & Partners és a Heatherwick Studio összefogtak, hogy egy jellegzetesen japán nevezetességet hozzanak létre egyrészt a helyi esztétikai, topográfiai és szezonális elemek kiaknázásával, másrészt olyan új keretet kínálnak a városi élethez, amely a zöldterületre, a wellnessre és a természettel való harmóniára összpontosít, emellett pedig szélesebb körű alkalmazási lehetőségekkel is rendelkezik.

„A városok az emberiség legnagyobb találmányai közé tartoznak, és az Azabudai Hills az építészet, a természet és a közösség ötvözésével nagy mértékben előremozdította fejlődésüket. Közvetlenül Minoru Mori és Shingo Tsuji urakkal együttműködve egy aktív, sokszínű és humánus várost alakítottunk ki a városon belül” – mondta Fred Clarke, a Pelli Clarke & Partners társalapítója és partnere. „A Mori Building és a tervezőcsapat a polgárokra összpontosítva igyekeznek hozzájárulni városi jövőnk építésének művészetéhez és tudományához. Megtiszteltetés számunkra, hogy több évtizedes víziójukban osztozhattunk!”

„Arra inspiráltak bennünket, hogy olyan kerületet hozzunk létre, amely más módon kapcsolódik az emberek érzelmeihez” – mondta el Thomas Heatherwick, a Heatherwick Studio alapítója. „A kulturális és szociális létesítmények egy rendkívüli, háromdimenziós, felfedezhető tájjal való ötvözésével lehetőségünk nyílt arra, hogy a látogatók és a helyi közösség számára olyan találkozási pontot kínáljunk, ahol élvezhetik a nyitott zöldterületeket. Ez egy örömteli és egyedülálló nyilvános hely Tokióban, amelyet úgy terveztünk, hogy az emberek sok-sok éven át nagy becsben tartsák.”

Közelgő indítási ütemterv

  • 2024 január vége - Azabudai Hills Market
  • 2024 február eleje - MORI Building Digital Art Museum: EPSON teamLab Borderless
  • 2024 február - Janu Tokyo
  • 2024 februárjától - Garden Plaza (luxusmárkák)

35 éve kezdődött az Azabudai Hills projekt

Az Azabudai Hills projekt 1989-ben a Városok Újjáépítési Tanácsának megalakulásával kezdődött. A projekt helyszíne egy hosszú, keskeny kerületet ölel fel, amelyet különféle domborzatú dombok és völgyek tagolnak. Az átépítést megelőzően a széttagolt kerületet kisebb faházak és épületek népesítették be, amelyek jelentős infrastrukturális korszerűsítésre és a városi funkciók javítására szorultak.

Azóta a Mori Building Co. közel 35 éven át mintegy 300, különböző hátterű földtulajdonossal működött együtt, hogy életre keltsék az Azabudai Hills-t. A projekt a földtulajdonosok és a helyi polgárok elsöprő támogatásában részesült. 2017-ben elfogadták a Várostervet, az építkezés pedig 2019 augusztusában vette kezdetét.

A hatvanas éveit taposta, most 99 éves az elnök

„Idén decemberben leszek 99 éves, és az Azabudai Hills projekt akkor kezdődött, amikor a 60-as éveim közepén jártam. Átgondolt megközelítést alkalmaztunk annak érdekében, hogy az új fejlesztési terv mindenki támogatását elnyerje. A döntéshozatalt követően a terv olyan gyorsan haladt előre, hogy nehéz elhinni, hogy már a célvonalnál járunk. A Mori Building kulcsszerepet játszott az újjáépítés lebonyolításában, és ennek a példátlan projektnek a megvalósításában” – nyilatkozta Kenichi Magatani, az Azabudai Hills Urban Redevelopment Association elnöke. „Régóta élek ezen a környéken, de a város szívében még soha nem láttam ilyen dinamikus városfejlesztési projektet. Biztos vagyok benne, hogy az embereket nem csak a látványos többemeletes tornyok fogják lenyűgözni, hanem a gazdag növényzet, valamint a hihetetlen szolgáltatások, köztük a piacok és éttermek, kiskereskedelmi üzletek, múzeumok, orvosi központ és nemzetközi iskola. Meggyőződésem, hogy Tokió és Japán még évtizedekig büszke lehet erre az újjáélesztett környékre” – mondta Magatani.

Fenntarthatóság a város életében

Az Azabudai Hills vezető szerepet tölt be az erőforrások szén-dioxid-mentesítésére és újrahasznosítására irányuló városi erőfeszítések előmozdításában. Az építkezés befejeztével a komplexumba szállított villamos energia 100%-ban megújuló forrásból származik majd, teljesítve a brit Climate Group által vezetett Renewable Energy 100% (RE100) környezetvédelmi kezdeményezés nemzetközi célkitűzéseit. Az energiaközpontban mesterséges intelligencia (AI) technológiát fognak alkalmazni, hogy optimalizálják a hatalmas komplexum vegyes felhasználású energiafogyasztásának kezelését.

Ezen kívül az Azabudai Hills intézkedéseket fog bevezetni a komplexumban a környezeti hatások csökkentése érdekében, beleértve az alternatív energia felhasználását, a csapadékvíz növényzet öntözésére való újrafelhasználását, valamint a műanyag horizontális újrahasznosítását.

Az Azabudai Hills jó úton halad afelé, hogy számos rangos környezetvédelmi kitüntetést nyerjen el, köztük a legmagasabb szintű minősítést a Leadership in Energy & Environmental Design (LEED) ND (Neighborhood Development) vegyes felhasználású fejlesztésekre vonatkozó kategóriájában, a LEED BD+C (Building & Design/Core and Shell Development) minősítését, valamint a WELL tanúsítványt.

fmbusiness.hu
458 cikk

fmbusiness.hu Az fmbusiness.hu létesítményüzemeltetési portál.

Facility management hírek, érdekességek, innovációk és riportok az online térben. Az fmbusiness.hu üzemeltetője és hírügynöksége az Arany-Média Hírügynökség. A facility management hírportál főbb témái: épületüzemeltetés, létesítményüzemeltetés, ingatlan és irodaház hírek, építési és öko technológiák, külföldi és hazai szakmai érdekességek, újdonságok.