FbPixel
2021 szeptember 27.

Építési technológiák

Nem egyszerű, de elkerülhetetlen az építőipar zöldítése

A legtöbb ország főbb célkitűzései között szerepel a karbonsemlegesség és a fenntarthatóság. Mivel az építőipar és létesítménygazdálkodás a világ szén-dioxid kibocsátásának jelentős részéért felelős, a szektor zöldítése kiemelt fontosságú.

Az építőipar forradalma: építési hulladékból készül a fenntartható tégla

Ha a karbonsemlegesség eléréséről van szó, az építőipar a legnagyobb kihívásokkal szembesülő szektorok egyike. Az ágazat csak Európában évente több mint 800 millió tonna hulladékot termel, és ennek kezelése rengeteg energiát és költséget emészt fel. Szerencsére azonban sok a mérnöki, technológiai újítás, amivel elkerülhető a

Mutatjuk, ki az Év mérnöke

A Magyar Mérnöki Kamara idén is kitüntetésekkel ismerte el a szakmai, valamint a köztestületben végzett kiemelkedő mérnöki, kamarai és közéleti tevékenységet.

Elkészült a Dubaji Világkiállítás magyar pavilonja

Befejeződtek a kivitelezési munkálatok a Dubaji Világkiállításra épített Magyar Pavilonban, így az épület már a hatósági ellenőrzésekre vár az átadás előtt.

Az ország első kerékpáros fapályáját építik Kőbányán

Jó hír, hogy a Velodrom nemcsak a versenysportot szolgálja majd, az alkalmas lesz arra is, hogy a gyerekek időjárástól függetlenül a gyakorlatban tudják benne elsajátítani a kerékpározás alapjait. Fűtés viszont nem lesz benne. 

Legyen természetes a megfelelő fényerő!

Az új irodaházak esetében már a tervezőasztalon megoldott, hogy minél több természetes fény jusson a munkaterekbe. De mi a helyzet a régebbi épületekkel? Adott keretek között hogyan lehet jól és költséghatékonyan kihasználni a természetes fényt?

AutoBIM Carbon Calculator: újabb lépés a karbonsemleges jövő felé

A Balfour Beatty egyetemek bevonásával kifejlesztettek egy olyan új BIM-eszközt, amely lehetővé teszi a szén-dioxid mérésének még következetesebb és praktikusabb módját. Az AutoBIM Carbon Calculator béta verzióját jelenleg tesztelik, és várhatóan egy éven belül elérhetővé válik a teljes építőipar számára.

Nincs A kategóriás épület zöld minősítés nélkül

Ha egy irodaépület lépést akar tartani az aktuális trendekkel és elvárásokkal, az üzemeltetőknek nincs könnyű dolguk, és ez számos többletköltséggel is jár. Nincs azonban a bérlők igényeit kiszolgáló A kategóriás épület zöld minősítés nélkül.

Az áprilisi Green Talk témája: Épületbiológia

Hogyan illeszthetők össze egy épület funkcionalitása, fenntarthatósága, megfizethetősége és a benne dolgozók és élők egészsége?

Csúcsra járatja a fenntarthatóságot a tokiói olimpia

Bár az olimpia megrendezését egyelőre bizonytalanság övezi, ha megvalósul, várhatóan minden idők egyik legzöldebb rendezvényeként fog bevonulni a történelembe.