FbPixel
2021 szeptember 27.

Kökényesi-Szili Eszter cikkjei

Kökényesi-Szili Eszter
23 cikk

Vérfrissítés az FM-szakmában: mi várja a fiatalokat?

A létesítményüzemeltetés nem az a terület, ahová nagy számban áramlik be a fiatal munkaerő, így a szakemberek átlagéletkora is folyamatosan nő. Ezért is egyre égetőbb kérdés az újgenerációs FM-ek bevonzása. Emellett azonban az is nagyon fontos, hogy a leendő munkatársak tisztában legyenek azzal, mi várja

A legújabb biztonsági technológiák a bejáratnál kezdődnek

A vírus megjelenése csak katalizálta az FM szakmában amúgy is aktív párbeszédet az érintésmentes megoldások fontosságáról. Itt az ideje - más eszközök mellett - az ajtók és a beléptető rendszerek felülvizsgálatának.

Nem egyszerű, de elkerülhetetlen az építőipar zöldítése

A legtöbb ország főbb célkitűzései között szerepel a karbonsemlegesség és a fenntarthatóság. Mivel az építőipar és létesítménygazdálkodás a világ szén-dioxid kibocsátásának jelentős részéért felelős, a szektor zöldítése kiemelt fontosságú.

Mobilban az erő – Hatékonyságnövelő FM alkalmazások

A járvány egyik hozadéka, hogy az FM szakmában is új lendületet kapott a digitalizáció. Zach Rose, a mobilra optimalizált megoldásokat kínáló InterPro igazgatója a Facility Executive-nak foglalta össze, milyen folyamatokat lehet még hatékonyabbá tenni alkalmazások segítségével.

Intelligens épületek – az adat a fenntarthatóság záloga?

Az épületek felelősek a világ szén-dioxid-kibocsátásának 40%-áért. A fenntarthatóság kulcsa az adatokon alapuló okos megoldásokban és a hosszú távú elköteleződésben rejlik. A létesítményüzemeltetés szerepe mindebben megkerülhetetlen!

A létesítménygazdák munkájának jelentősége vitathatatlan, de...

A létesítménygazdák munkájának jelentősége vitathatatlan, sok vállalatnál mégsem kapnak elegendő elismerést. A vírus okozta kihívások azonban ezen a téren is bebizonyították, hogy eljött a változás ideje.

Hulladékgazdálkodás nélkül nincs fenntartható üzemeltetés

Még azokban a létesítményekben is szükséges időnként kisebb-nagyobb átalakítás, amelyekben nagy figyelmet fordítanak az épület életciklusának meghosszabbítására. A felújítások után megmaradt hulladéknak és feleslegessé vált eszközöknek hatalmas része köt ki szeméttelepeken, de ezek megfelelő kezelésével sokat tehetnek az üzemeltetők a fenntarthatóságért.

Egyesült Államok: Jelentős szerep jut az FM-szektornak a munkahelyteremtésben

A létesítménygazdálkodáshoz kapcsolódó szolgáltatások a magyar GDP 7%-át teszik ki, és nagyjából a munkaképes lakosság 10 %-ának adnak munkát. Ez az arány más országokban is hasonlóan jelentős, nem véletlen, hogy az Egyesült Államok munkahelyteremtési programjának középpontjában is a létesítménygazdálkodás áll.

Felkészülés, kész, nyitás! - tippek a biztonságos iskolanyitáshoz

A járvány miatti korlátozások fokozatosan feloldásra kerülnek, ide tartozik a jelenléti oktatás újraindítása a felsősök és gimnazisták számára is, ám a vírus még mindig velünk van, így a biztonságos környezet megteremtése továbbra is elengedhetetlen. Éppen ezért nagy felelősség hárul most az iskolaépületek üzemeltetőire.

AutoBIM Carbon Calculator: újabb lépés a karbonsemleges jövő felé

A Balfour Beatty egyetemek bevonásával kifejlesztettek egy olyan új BIM-eszközt, amely lehetővé teszi a szén-dioxid mérésének még következetesebb és praktikusabb módját. Az AutoBIM Carbon Calculator béta verzióját jelenleg tesztelik, és várhatóan egy éven belül elérhetővé válik a teljes építőipar számára.