FbPixel
2021 november 30.

Kökényesi-Szili Eszter cikkjei

Kökényesi-Szili Eszter
25 cikk

Átalakuló munkakörnyezet a járvány utáni BSS-szektorban

A koronavírus járvány csak úgy, mint sok más ágazatban, a BSS-szektorban is komoly működési változásokat hozott. A munkarendre vonatkozó legfontosabb átalakulásokat a Property Forum foglalta össze a Colliers által, az ABSL (Association of Business Service Leaders) körében végzett felmérés alapján.

Karbonsemlegesség 2050-re - Jó úton haladunk?

Mivel a kibocsátott szén-dioxid-mennyiség 40 százalékáért az épített környezet a felelős, a nettó zéró kibocsátás elérésében nagy szerep jut az épületek üzemeltetőinek. Mindeközben a Towards Net Zero kutatásból az derül ki, hogy a hazai vállalatok sok esetben nem rendelkeznek a megfelelő tudással, hogy teljesíthetők legyenek

Vérfrissítés az FM-szakmában: mi várja a fiatalokat?

A létesítményüzemeltetés nem az a terület, ahová nagy számban áramlik be a fiatal munkaerő, így a szakemberek átlagéletkora is folyamatosan nő. Ezért is egyre égetőbb kérdés az újgenerációs FM-ek bevonzása. Emellett azonban az is nagyon fontos, hogy a leendő munkatársak tisztában legyenek azzal, mi várja

A legújabb biztonsági technológiák a bejáratnál kezdődnek

A vírus megjelenése csak katalizálta az FM szakmában amúgy is aktív párbeszédet az érintésmentes megoldások fontosságáról. Itt az ideje - más eszközök mellett - az ajtók és a beléptető rendszerek felülvizsgálatának.

Nem egyszerű, de elkerülhetetlen az építőipar zöldítése

A legtöbb ország főbb célkitűzései között szerepel a karbonsemlegesség és a fenntarthatóság. Mivel az építőipar és létesítménygazdálkodás a világ szén-dioxid kibocsátásának jelentős részéért felelős, a szektor zöldítése kiemelt fontosságú.

Mobilban az erő – Hatékonyságnövelő FM alkalmazások

A járvány egyik hozadéka, hogy az FM szakmában is új lendületet kapott a digitalizáció. Zach Rose, a mobilra optimalizált megoldásokat kínáló InterPro igazgatója a Facility Executive-nak foglalta össze, milyen folyamatokat lehet még hatékonyabbá tenni alkalmazások segítségével.

Intelligens épületek – az adat a fenntarthatóság záloga?

Az épületek felelősek a világ szén-dioxid-kibocsátásának 40%-áért. A fenntarthatóság kulcsa az adatokon alapuló okos megoldásokban és a hosszú távú elköteleződésben rejlik. A létesítményüzemeltetés szerepe mindebben megkerülhetetlen!

A létesítménygazdák munkájának jelentősége vitathatatlan, de...

A létesítménygazdák munkájának jelentősége vitathatatlan, sok vállalatnál mégsem kapnak elegendő elismerést. A vírus okozta kihívások azonban ezen a téren is bebizonyították, hogy eljött a változás ideje.

Hulladékgazdálkodás nélkül nincs fenntartható üzemeltetés

Még azokban a létesítményekben is szükséges időnként kisebb-nagyobb átalakítás, amelyekben nagy figyelmet fordítanak az épület életciklusának meghosszabbítására. A felújítások után megmaradt hulladéknak és feleslegessé vált eszközöknek hatalmas része köt ki szeméttelepeken, de ezek megfelelő kezelésével sokat tehetnek az üzemeltetők a fenntarthatóságért.

Egyesült Államok: Jelentős szerep jut az FM-szektornak a munkahelyteremtésben

A létesítménygazdálkodáshoz kapcsolódó szolgáltatások a magyar GDP 7%-át teszik ki, és nagyjából a munkaképes lakosság 10 %-ának adnak munkát. Ez az arány más országokban is hasonlóan jelentős, nem véletlen, hogy az Egyesült Államok munkahelyteremtési programjának középpontjában is a létesítménygazdálkodás áll.