FbPixel
2021 szeptember 27.

Jövő

Átvehetik a robotok az irányítást?

Amilyen dinamikusan fejlődnek a létesítményüzemeltetésben is használt technológiák, úgy fogalmazódik meg egyre gyakrabban a kérdés a szakemberek részéről: hogyan változtatja meg a robotika az FM-szakmát?

Skóciában épül Európa első szénmegkötő komplexuma

A skót Storegga és a kanadai Carbon Engineering (CE) közös projektje, a légköri szén-dioxid közvetlen kivonására képes (direct air capture – DAC) létesítmény várhatóan 2026-ra épül fel. Ez lesz az első európai DAC komplexum, mely évente 500 ezer és 1 millió tonna szén-dioxidot eltávolítására lesz

Az FM-szakma következő évei - 10 meghatározó trend

A világszerte jelenleg is zajló gazdasági, demográfiai és technológiai változások rövid időn belül hatással lesznek a létesítményüzemeltetők munkájára is. A versenyben az marad talpon, aki időben felkészülni az új kihívásokra.

KPMG-felmérés: idén még nem normalizálódik az üzleti élet

A cégvezetők közel fele 2022 előtt nem tartja valószínűnek, hogy visszazökkenjen az üzlet a normalitásba, a válaszadók egyharmada viszont úgy véli, ez még az idén megtörténik – adta közre a KPMG könyvvizsgáló friss kutatásának eredményeit.

BIM: hatékonyabb folyamatok a tervezéstől az üzemeltetésig

Világszerte egyre népszerűbbé, sőt, a közeljövőben alapvetővé válik az épület-információs-modellezés, vagy ismertebb nevén a BIM alkalmazása. Ez nem csupán egy eszköz, hanem egy folyamat. Egy olyan digitális megoldás, amely nem csak az építkezést segíti.

Milyen fényben dolgozunk jobban?

Mi az, ami egyszerre van hatással a pénztárcánkra, az egészségünkre és a szellemi és fizikai teljesítőképességünkre? A jól megválasztott beltéri világítás összetett hatásairól a B+N Üzemeltetési Igazgatóságának elektromos mérnökség vezetője, a Magyar Világítástechnikai Társaság elnöke, Nagy János beszélt a Millásreggeliben.

Létesítményüzemeltetés és kiterjesztett valóság: ez már nem játék

Az épületek egyre intelligensebbek lesznek, a fizikai és digitális világ eggyé válik. A kiterjesztett valóság már nem csak a szórakoztatóipar "játéka". Mondhatnánk azt is: ez már nem játék.

Ismét jön a Green Talk webinárium, téma a karbonsemlegesség

Nem utópia a nettó nulla karbonkibocsátású épített környezet megvalósítását. De akkor, mire várunk még?

Generációk csatája: hogyan segíthet kibontakozni az idősebb alkalmazottaknak egy munkahely?

Társadalmunk egyre inkább idősödik, a nyugdíjkorhatár kitolódik, a munkavállalók pedig tovább maradnak alkalmazásban. Hogy ez milyen előnyökkel jár, és a facility managerek hogyan tudják számukra megkönnyíteni az alkalmazkodást? A Servicefutures alapján az fmbusiness összefoglalója.

Városfejlesztés: a járvány csak felgyorsítja a már elindult folyamatokat

…vélekedik Norman Foster, a Foster + Partners alapítója arról a kérdésről, hogy vajon a koronavírus megváltoztatja-e a városainkat. A brit építész egy az ENSZ polgármestereinek rendezett fórumán fejtette ki meglátásait a krízishelyzetet és a jövő városait illetően.