FbPixel
Koronavírus

Minden eddiginél hatékonyabb a magyar fertőtlenítő robot

Minden eddiginél hatékonyabb a magyar fertőtlenítő robot

A fertőtlenítő robot nem számít újdonságnak, hiszen korábban is készültek már hasonló találmányok, a magyar fejlesztésű Virofighter azonban kiküszöbölt minden eddigi hiányosságot. Az UVC fényt alkalmazó robotot elsősorban kórházakba, óvodákba és iskolákba tervezték, de bárhol hatékonyan felveszi a harcot a vírusokkal szemben.

Az UVC fénycsövekkel felszerelt fertőtlenítő robotot az Európai Tudásközpont az ELTE-vel és az ELTE Soft-tal közösen hozta létre. A Virofighter tavaly már üzembe is állhatott, és azóta is folyamatosan fejlesztik. Az új UVD robot a beépített UVC germicid lámpákkal hatékonyan sterilizálja a belső tereket, és emellett rendkívül gyors is – egy átlagos méretű szobát 8-10 perc alatt fertőtlenít. Ez jelenleg a legkorszerűbb fertőtlenítő eszköz, ráadásul környezetbarát is, hiszen a működése során sem gázt, sem vegyszert nem használ, és nem marad a helyiségben semmilyen káros anyag.

Mi az az UVC fény, és hogyan hat?

A Nap sugarai egyaránt tartalmaznak UVA, UVB és UVC fényt, ezekből az első kettő kis mértékben éri a Föld felszínét, utóbbit viszont teljesen elnyeli az atmoszféra, éppen ezért a mikroorganizmusoknak sem alakult ki ellene megfelelő védelme. Mivel az UVC fény megfelelő idővel és teljesítménnyel alkalmazva baktérium-, gomba és vírusölő tulajdonsággal bír, évek óta sikeresen alkalmazzák több területen is, pl. a szennyvíz- és ivóvízkezelésben, az egészségügyben, laboratóriumokban vagy az élelmiszeriparban. Ezt a fertőtlenítő, UVC fényre alapuló technológiát mobilizálta a Virofighter, amelynek teljesítményét akkreditált laboratórium is igazolta.

SZE_1_UVD-Robot-arrival-rotated

Fotó: euroknows.com

Az új robottal közel 100%-os fertőtlenítés is elérhető

A Virofighter működési sebessége átlagosan 12 méter/perc, és tíz másodpercig kell egy pontot megvilágítania ahhoz, hogy a vírusokat inaktiválni tudja. A mobilitás különösen fontos, hiszen az egyenes úton terjedő fénynek minden oldalról körül kell járnia egy tárgyat, hogy az teljesen sterilizálva legyen. Minél tovább éri fény az adott felületet, annál több mindent képes rajta elpusztítani, például 2-3 perc alatt a gombákat és spórákat is.

A helyszíni teszteket kórházakban végezték, ahol Log 6-os szintet tudtak elérni a Virofighter alkalmazása során, ami 99,9999%-os fertőtlenítésnek felel meg, tehát műtéti környezet. Az egészségügyi intézményekben így a sterilizálási munkálatok nagyjából 10 percre csökkenthetők, és az átfertőződés veszélye is minimalizálható, amely a járvány idején különösen nagy jelentőséggel bír.

A robotnak további előnye, hogy képes megjegyezni annak a környezetnek a sajátosságait, ahol már járt korábban, és ebből az információból tanulva még gyorsabban tud dolgozni a következő alkalommal. Az elvégzett munkáról riportot is készít, és a folyamatok végén e-mailben küld értesítést arról, hogy hol végzett fertőtlenítést. A Virofighter két felhasználási móddal rendelkezik: önjáró, automata, illetve kézi fertőtlenítéssel, mely során a beépített kamerák segítségével biztonságosan távolságból irányítható az eszköz. 

A magyar robot fejlesztői több felmerülő problémát is megoldottak

A Virofighter működési elve több, jelenleg is piacon lévő robotéhoz hasonlít, azonban ezeknél számos olyan technikai probléma merült fel, amelyeket a magyar fejlesztők igyekeztek kiküszöbölni. Az egyik ilyen nehézség az volt, hogy a hasonló robotok nagyon nehezek, és a töltési időhöz viszonyítva nagyon kevés a használati idejük. A Virofighter 73 kg (akkumulátor nélkül csak 50), és ezzel a világ legkisebb önsúllyal és mérettel rendelkező önjáró UV fertőtlenítő robotja. Ennek köszönhetően könnyebben hordozható lift nélküli épületekben is, és akár járműveken is hatékonyan alkalmazható. Cserélhető akkumulátorának hála képes akár a 24 órán keresztüli, folyamatos működésre is.

A használt szoftver szempontjából szintén nagy különbség van a korábbi hasonló robotok és a Virofighter között, ugyanis egyedül a magyar találmány használ mesterséges intelligencián alapuló, öntanuló, képfelismerő- és feldolgozó funkciókat. Ennek köszönhetően a fertőtlenítés mellett a beüzemelés is automatizálható, amellyel sok befektetett idő és energia spórolható meg.

AMH
48 cikk