FbPixel
Épületüzemeltetés

Lehet-e öntisztító egy gyakran használt felület?

Lehet-e öntisztító egy gyakran használt felület?

A jó hír az, hogy igen! Már több cég is kínál öntisztító hatással rendelkező burkolatokat vagy olyan bevonatokat, amelyekkel hasonló eredmény érhető el.

A nagy gyakorisággal használt felületek, mint például az ajtókilincsek, a liftgombok vagy a különböző érintőképernyők állandó tisztítása a világjárvány előtt is kiemelt fontosságú volt, azóta viszont fokozott figyelmet igényel fertőtlenítésük. Ez a takarító csapat számára különös kihívást jelenthet – kiváltképp a nagy alapterületű és nagy létszámú létesítményekben – éppen ezért óriási segítség lehet az öntisztulásra képes burkolatok vagy felületkezelések alkalmazása.

Hogyan lehetséges egy felület öntisztulása?

Többek között a tengerentúli Nanotouch is forgalmaz ilyen felületeket, amelyeken fény által működtetett nanokristályokat használnak, és ezek hoznak létre erőteljes oxidációs reakciót. Ez a folyamat szünet nélkül zajlik, a szerves szennyeződések folyamatosan oxidálódnak. A hagyományos fertőtlenítő- és tisztítószerekkel ellentétben a NanoSeptic felület nem használ mérgező szereket, nehézfémeket vagy vegyi anyagokat, és a felületről semmi sem szabadul fel, mivel a nanokristályok molekulárisan kötődnek az anyaghoz. Ezzel a technológiával készítenek bevonatokat liftgombokra, ajtókilincsekre, fogantyúkra, érintőképernyőkre és villanykapcsolókra is.

Milyen egyéb megoldások léteznek?

A piacon kaphatók folyékony bevonatok is, mint pl. a Nanosilver, amelyek a gyakran igénybe vett felületeken fejtik ki hatásukat. Ezek általában alkalmazhatók kültéren és beltéren egyaránt, szerves összetevőt nem tartalmaznak, és ezüstiontartalmuknak köszönhetően érik el tisztító és fertőtlenítő hatásukat. A felületekre felvitt bevonatok száradás után áttetszők, nem hagynak nyomot és nem károsak a környezetre sem. Ennek köszönhetően tehát szintén öntisztítóvá válhat egy felület, és működéséhez az ezüstiontartalom miatt nem szükséges UV-A fény sem.

Szempont-váltás a beszerzésnél

Új projektek vagy felújítások esetében fontos a már a beszerzésnél az újgenerációs felületek alkalmazásáról, az ön-fertőtlenítő bevonattal ellátott berendezések megvásárlásáról dönteni. Már elérhetők olyan kész eszközök is, amelyeket úgy gyártottak le, hogy rendelkezzenek valamilyen öntisztító hatást eredményező bevonattal. A piacon például többféle technológia alapján működő ajtókilincs is kapható. Ilyenek az ezüstionos bevonattal ellátott kilincsek, amelyek képesek elpusztítani a baktériumok több mint 99,99%-át, igaz, ezt vírusok ellen még nem tesztelték.

Léteznek azonban ún. HC3 bevonatú kilincsek is, amelyek szintén a nanotechnológiát használják. Nem csíraölő vegyszereket vagy ezüstionokat tartalmaznak, hanem egy fotokatalitikus alkotóelemet, amely egyfajta katalizátorként működik. Hatására gyorsan elpusztulnak a baktériumok, szerves hulladékok és a vírusok is. A HC3 kimondottan tartós, így az ilyen felülettel ellátott kilincsek és egyéb eszközök alkalmazása kimondottan ajánlott többek között egészségügyi intézményekben, idősotthonokban vagy bölcsődékben.

 

Forrás: fmlink.com, fnnano.hu, kilincsek.eu

Arany Média Hírügynökség
10 cikk