FbPixel
Építési technológiák

Szuperfehér festék lehet a megoldás a városok hűtésére

Szuperfehér festék lehet a megoldás a városok hűtésére

Amerikai kutatóknak sikerült kifejleszteniük a szuperfehér festéket, ami komoly segítséget jelenthet a városok hűtésében, ezáltal pedig a globális felmelegedés elleni harcban. Ez az első olyan színezőanyag, amely képes a környezeténél alacsonyabb hőmérsékletet elérni.

Az már eddig is köztudott volt, hogy a fehér szín nem nyeli el úgy a meleget, mint a sötétebb árnyalatok – ezzel is hűvösebben tartva a falakat, beltereket –, ezért is alkalmazzák szívesen számos mediterrán terület építészetében.

A lehető leghatékonyabb fényvisszaverő képesség elérésére már korábban is végeztek kísérleteket, ám az eredmény maximum 80-90 százalékos teljesítmény volt. A Purdue Egyetem kutatóinak azonban végre sikerült megalkotniuk a szuperfehér bevonatot, ami az azt eltaláló fotonok 95,5% -át képes visszaverni.

A létrehozott festék alapja - a titán-dioxid helyett - kalcium-karbonát, melynek köszönhetően az ezzel kezelt felület jóval kevesebb ultraibolya-sugarat nyel el, így kevésbé tud felmelegedni. Az átlagos fehér festékhez képest nappal 1.7°C-kal, éjszaka pedig 10°C-kal hűvösebb maradhat a szuperfehérre festett fal – olvasható a sciencealert.com oldalán.

Megkönnyebbülés a városoknak

Hogyan segíthet a szuperfehér szín a városok hűtésében? Meleg időben általános probléma a városokban az ún. hőszigetek kialakulása. Ez a jelenség részben a zöld felületek hiányának köszönhető, de jelentős szerep hárul a felforrósodó házfalakra és az aszfaltra is. Emellett számos modern épület használ olyan légkondicionáló berendezést, amely a bent keletkező hőt kifelé tereli, ezzel tovább súlyosbítva a hősziget-jelenséget és a globális felmelegedést. Mindezt jól ellensúlyozhatja a kereskedelmi- és lakóépületek szuperfehérre festése.

Könnyen kezelhető és olcsó

Az új vívmány széles körben való elterjesztése mellett szól az is, hogy ez az anyag ugyanúgy vihető fel, mint bármelyik másik festék, hasonló a száradási ideje is, ráadásul kopás- és vízálló. Azzal kapcsolatosan még zajlanak a kísérletek, hogy kültéren minél hosszabb ideig képes legyen ellenállni az időjárásnak, de az eddigi eredmények nagyon biztatóak. A szuperfehér festék további előnye, hogy gyártási folyamata nem igényel speciális körülményeket, a költsége pedig hasonló, sőt, akár kedvezőbb is lehet, mint a hagyományos színezőanyagoké.

Forrás: sciencealert.com

Kökényesi-Szili Eszter
36 cikk