FbPixel
2023 október 01.
Jövő

Megújuló energiaforrások Romániában: tengeri szélfarmok, úszó napelemparkok

Megújuló energiaforrások Romániában: tengeri szélfarmok, úszó napelemparkok

Romániai tengeri szélfarmok, illetve úszó napelemparkok építéséről állapodott meg a romániai vízierőműveket működtető, piacvezető Hidroelectrica és az Egyesült Arab Emírségek állami tulajdonú megújulóenergia-vállalata, a Masdar.

A közös vállalat létrehozásáról szóló megállapodást Abu-Dzabiban írták alá, Klaus Iohannis román államfő és az emírségek államelnöke, Mohamed bin Zájid Ál Nahajan sejk jelenlétében.

Megújulóenergia. Tengeri szélfarmok, úszó napelemparkok Romániában. FM Business hírek - fmbusiness.hu

A 187 vízierőművet működtető, 6,3 gigawatt (GW) beépített teljesítménnyel rendelkező, a romániai villamosenergia-hálózatba évi 15,7 terawattóra (TWh) energiát szolgáltató (és ezzel 28 százalékos piaci részesedést magáénak tudó) Hidroelectrica a Masdar megújuló energiaforrások hasznosításában szerzett tapasztalatát - és nem utolsósorban tőkeerejét - akarja a romániai beruházások számára megnyerni - mondta Bogdan Badea, a Hidroelectrica igazgatótanácsának elnöke.

A Masdar mintegy 23 GW beépített teljesítményű energetikai létesítményt üzemelt eddig be

A román vállalat közleménye szerint a Masdar 40 ország megújuló energia projektjei megvalósításában vett részt az utóbbi 16 évben, és mintegy 23 GW beépített teljesítményű energetikai létesítményt üzemelt eddig be.

A megállapodásról beszámoló G4Media.ro hírportál szerint a Hidroelectrica és a Masdar a Dunán és az Olton építene napelemparkokat, előbbit Ostrovu térségében, a Vaskapu II. vízierőműnél, utóbbit pedig az Olt egyik használaton kívül helyezett duzzasztójának kávájában, a Brassó megyei Mundra (Mandra) község területén.

A napelemparkok által termelt áramot használnák fel a zöld hidrogén elektrolízis útján történő előállítására

Az Economedia gazdasági hírportál tavaly júniusban számolt be arról, hogy Hidroelectrica közbeszerzést írt ki a Dunán, illetve az Olton megvalósítandó napelemparkjai és hidrogéngyárai megvalósíthatósági tanulmányainak elkészítésére. A napelemparkok által termelt áramot használnák fel a zöld hidrogén elektrolízis útján történő előállítására. A Brassó megyei beruházásnál évi 15 ezer tonna, míg a Vaskapunál évi 7500 tonna nagy tisztaságú zöld hidrogén előállításával számolnak, ami a Hidroelectrica szerint évi 900 millió eurós hasznot hozhat a román államnak.

Forrás: MTI, Masdar, Hidroelectrica

fmbusiness.hu
323 cikk

fmbusiness.hu Az fmbusiness.hu létesítményüzemeltetési portál.

Facility management hírek, érdekességek, innovációk és riportok az online térben. Az fmbusiness.hu üzemeltetője és hírügynöksége az Arany-Média Hírügynökség. A facility management hírportál főbb témái: épületüzemeltetés, létesítményüzemeltetés, ingatlan és irodaház hírek, építési és öko technológiák, külföldi és hazai szakmai érdekességek, újdonságok.