FbPixel
Épületüzemeltetés

Felkészülés, kész, nyitás! - tippek a biztonságos iskolanyitáshoz

Felkészülés, kész, nyitás! - tippek a biztonságos iskolanyitáshoz

A járvány miatti korlátozások fokozatosan feloldásra kerülnek, ide tartozik a jelenléti oktatás újraindítása a felsősök és gimnazisták számára is, ám a vírus még mindig velünk van, így a biztonságos környezet megteremtése továbbra is elengedhetetlen. Éppen ezért nagy felelősség hárul most az iskolaépületek üzemeltetőire.

Az iskolákba való visszatérés a szülők válláról nagy terhet vesz le, a tanulókra pedig a hatékonyabb oktatás és a szociális élet szempontjából is jó hatással van. Ám mivel a vírus továbbra is fertőz, nagy a bizonytalanság, a szülők egyelőre kimondottan bizalmatlanok az intézményekkel szemben, valamint a tanárok és a diákok sem biztosak abban, hogy megfelelő körülmények várják őket. Éppen ezért nagy szerep hárul ebben az időszakban az FM-ekre, akik sokat tehetnek, hogy a lehető legbiztonságosabb környezetet teremtsék meg a tanároknak és a tanulóknak egyaránt.

A megfelelő higiénia nem elegendő...

A higiénia mellett az egyik legfontosabb teendő az új előírások beiktatása, hiszen lehetővé kell tenni a megfelelő távolságtartást, és minimálisra kell csökkenteni annak a lehetőségét, hogy fertőzött személy tartózkodjon az épületben. Több országban is van már minderre gyakorlat, Kanadában például külön figyelmet fordítanak az önellenőrzésre, és még gyakoribb tesztelést tesznek lehetővé, valamint képzéseket is tartanak az iskolákban a legfontosabb szabályokról. Mindezek mellett, amennyiben minden körülmény lehetővé teszi, preferálják a kültéri oktatást is.

Kritikus pont: a friss levegő

A szükséges szabályozásokon kívül több kritikus tényezőre is kiemelten kell figyelniük a fenntartóknak. Az első és legfontosabb a megfelelő szellőzés, ami kulcsfontosságú a vírus terjedésének csökkentéséhez.

Az üzemben lévő HVAC (heating, ventilation, and air conditioning) rendszerek az általános beállítások alapján csupán 30%-ban pumpálnak kültéri levegőt a belső terekbe. Az Egyesült Államok intézményeiben azonban az új iránymutató szám a 100% lett. Ennek érdekében fontos, hogy a légszűrő és szellőző rendszerek maximális kapacitással működhessenek, hiszen ajánlottan 10-15 percenként kellene megvalósulnia a teljes levegőcserének az osztálytermekben.

A fokozott takarítás - romló levegőminőség

Bár a gyakori szellőztetés elengedhetetlen, előfordulhat, hogy ehhez nem minden helyiségben adottak a körülmények (például a zajos környezet miatt nem lehet ablakot nyitni). Ilyen esetekben megoldás lehet a HEPA szűrők alkalmazása.

A megfelelő levegőminőség fenntartásához fontos továbbá, hogy a takarító személyzet lehetőség szerint ne használjon aeroszolos fertőtlenítőszert, és ne permetezzen vegyszereket a levegőbe.

A padló tisztítása

Más létesítményekhez képest az iskolaépületekben még fontosabb a padlófelületek alapos tisztítása, hiszen ezekkel akár a szünetekben, akár a testnevelés órákon közvetlenebb kapcsolatba kerülhetnek a diákok. Mivel hatalmas felületről beszélünk, elengedhetetlen az előre megtervezett takarítás.

Érdemes alapellenőrzéssel kezdeni, amely során az FM megállapíthatja, hogy szükséges-e felújítás, vagy elegendő a tisztítás. Számolni kell azzal is, hogy a gyakran használt felületek esetében még gyakoribb tisztításra lesz szükség, ahol szükség lehet olyan speciális tisztítóeszközökre, amelyek képesek a makacsabb szennyeződéseket erős vegyszerek és a felület megsértése nélkül is eltávolítani. A szőnyegeknél fontos a mélytisztítás, valamint a rendszeres takarítás.

Érintésmentes megoldások

Az érintésmentes technológia alkalmazása az iskolákban is elengedhetetlenné válik. Ezt a csaptelepeknél, a vécéknél vagy az ajtóknál gyakran használják már éttermekben és üzletekben, de az olyan létesítményekben is nélkülözhetetlenek lennének, mint az iskolák.

Kökényesi-Szili Eszter
36 cikk