FbPixel
Jövő

Elméletből gyakorlat - Hogyan csökkenthető tizedére az épületek energiafelhasználása

Elméletből gyakorlat - Hogyan csökkenthető tizedére az épületek energiafelhasználása

A Schneider Electric grenoble-i IntenCity létesítménye jól mutatja, hogy intelligens rendszerekkel akár tizedére is csökkenthető az épületek energiaigény, a nettó zéró kibocsátás elérése pedig megújuló energiaforrásokkal hatékonyan támogatható.

Az Architecture 2030 nevű non-profit szervezet becslése szerint az épített környezetünk felel az éves széndioxid-kibocsátás közel 50 százalékáért. Az építőanyagok és maga a kivitelezés 20, míg az épületek üzemeltetése 27 százalékos részesedéssel bír a CO2-kibocsátásból – hívja fel a figyelmet az IOT magazin. Az elszálló energiaárak mellett a környezet szempontjából is kulcsfontosságú tehát, hogy minél energiahatékonyabban működtessük az ingatlanokat.

Követendő gyakorlat

A facility managerek ezért is keresik azokat a megoldásokat, amikkel jelentős mértékben növelhető az épületek energiahatékonysága. A jó hír az, hogy már gyakorlati példa is vannak arra, hogy milyen pozitív eredmények érhetők el a technológia és a megújuló energiaforrások alkalmazásával.

A Schneider Electric IntenCity fejlesztése a franciaországi Grenoble-ban jól érzékelteti, hogyan csökkenthető az ingatlanok rezsije.  A létesítmény arra is jó példa, hogyan érdemes elindulni a nettó zéró kibocsátás felé vezető úton.

Szuperzöld és intelligens

Az energiamenedzsment és ipari automatizálási megoldások területén vezető cég még 2016-ban indította el a fejlesztést. Ma az IntenCity komplexum összesen 4 épületében mintegy 5000 olyan munkatárs dolgozik, aki korábban 13 különböző létesítményben végezte feladatait.

A 26 ezer nm-es, 2021-ben átadott létesítményben a vállalat felhőalapú épületmenedzsment szoftvere 60 ezer érzékelőből nyert adatok alapján optimalizálja az energiafelhasználást. Ennek eredményeként sikerült elérni, hogy az IntenCity-ben az 1 nm-re jutó átlagos éves fogyasztás 37 kWh, szemben az európai irodaépületeknél becsült 300 kWh-val. Ráadásul a komplexum ezt a fogyasztást is megújuló forrásból származó energiából fedezi.

Az épületen több mint 4000 nm napelemet helyeztek el, illetve két szélturbina is gondoskodik az áramellátásról. A napelemek és a szélturbinák kapacitása évente mintegy 970 MWh, ami nagyjából 200 háztartás fogyasztásának felel meg, és segítségükkel teljesen energiafüggetlenné válik a komplexum. A zöld működését összesen 300 kilowatt kapacitású akkumulátorok is támogatják, amelyek tárolják a fel nem használt energiát – olvasható az IOT oldalán.

Díjazzák a klímavédelmet

A Schneider Electric klímavédelmi törekvései az elmúlt időszakban számos elismerést kaptak. A vállalat a közelmúltban elnyerte az „Energy & Sustainability 2022 Microsoft Partner of the Year Award” díjat is. A Microsoft a díjjal azokat a partnereit ismeri el, akik az elmúlt évben kiemelkedő Microsoft-alapú alkalmazásokat, szolgáltatásokat és eszközöket fejlesztettek és szállítottak.

A társaság EcoStruxure rendszerei segítettek a Schneider Electric ügyfeleinek abban, hogy 2021-ben 84 millió tonnával csökkentsék szén-dioxid-kibocsátásukat, ami így 2018 óta már összesen 347 millió tonna megtakarított vagy elkerült szén-dioxid-kibocsátást jelent. Ezeket a megoldásokat a Microsoft Azure támogatja, és az elektromos és digitális megoldások erejével segíti az ügyfeleket energia- és fenntarthatósági céljaik elérésében.

 

Fotó: Se.com

fmbusiness.hu
458 cikk

fmbusiness.hu Az fmbusiness.hu létesítményüzemeltetési portál.

Facility management hírek, érdekességek, innovációk és riportok az online térben. Az fmbusiness.hu üzemeltetője és hírügynöksége az Arany-Média Hírügynökség. A facility management hírportál főbb témái: épületüzemeltetés, létesítményüzemeltetés, ingatlan és irodaház hírek, építési és öko technológiák, külföldi és hazai szakmai érdekességek, újdonságok.