FbPixel
Építési technológiák

Ablakkal fűteni? Magyar építőipari innováció

Ablakkal fűteni? Magyar építőipari innováció

Természetesen drágább, mint a hagyományos ablak, de egy épület hosszú távú üzemeltetése során az energiahatékonyság miatt a plusz költségek megtérülnek – mondta az fmbusiness.hu-nak a cég tulajdonos-ügyvezetője.

A hő- és energiaveszteség közel 40%-át szoktuk a nyílászárók számlájára írni, ami meghatározó mennyiség, bármivel is fűtünk, gázzal, villannyal vagy fával.

A fűtő üveg nem új találmány, maga a technológia hosszú évek óta rendelkezésre áll. A nagy lendületet a földgáz világpiaci árának elképesztő mértékű megugrása adta meg, amikor a korábbi tendenciákat megdöntve, hirtelen az elektromos áram díjszabása lett lényegesen kedvezőbb. Ekkor indult el igazán a Helio Heating fűtő üveg diadalútja, sokoldalú felhasználási lehetőségeinek köszönhetően hosszú távú megoldást biztosítva az energiahatékony fűtés megvalósítására.

Nem csak ablaküveg, egyben radiátor

„A fűtő üveg nem csak ablaküvegként, de radiátor formájában is megjelenhet, az átlátszótól a teljesen egyedileg mintázott változatig, rábízva ezt az ingatlan tulajdonosok ízlésvilágára és fantáziájára. Maga a fűtő réteg egy láthatatlan, nanotechnológiával felvitt fémvezető bevonat, amely elektromos áram hatására hőt termel. Ez a bevonat minden esetben a belső térhez legközelebbi, laminált üvegréteg belsejében kap helyet. Fűtése infrasugárzás jellegű, ami azt jelenti, hogy 18-19 °C-on olyan hőérzetet nyújt, mint hagyományos fűtéseknél a 22–24 °C” ­– ismertette Rákosy Eszter, a Helio Heating fűtő üveget gyártó Rákosy Glass háromgenerációs, építészeti üvegmunkákkal foglalkozó üvegipari vállalkozás tulajdonos-vezetője.

Helyek, ahol már használják a fűtő ablakot, például a Teleki-Tisza Kastély

Olyan jelentős építményekben is megtalálható, mint a Múzeumkert Kertészháza, a Fiumei úti sírkert Apponyi-hintó üvegpavilonja, a Teleki-Tisza-kastély és a Szent István Bazilika melletti lift üvegburkolata, lakóépületekben – új építés vagy felújítás során – is előszeretettel alkalmazzák.

Mint azt az fmbusiness.hu a cég szakemberétől megtudta, a fűtő üveget sík és hajlított változatban is gyártják, valamint különböző fűtőüveg-bútorok és design fűtőüvegek is készíthetők belőle. A legmagasabb felhasználói élmény érdekében egyedi okos vezérlőrendszerrel is lehet használni, melynek segítségével egyszerűen, az energia-, és költséghatékonyságot szem előtt tartva oldható meg az épületek fűtése.

SzentIstvanBazilika- lift üvegburkolat - fűtő ablaküveg, fmbusiness.hu

A Helio Heating fűtő üveg olyan speciális bevonattal rendelkezik, amely képes blokkolni a hőátadást. Ezáltal megakadályozza a hőveszteséget télen és a hőbejutást nyáron, ami csökkenti a fűtési és hűtési költségeket. Használatával az épület belső hőmérséklete egyenletesebb lehet, ami javítja a lakók komfortérzetét.

Nincs pára, nincs zaj

Drágább? Igen. Az építkezési vagy felújítási költségek magasabbak lehetnek a fűtő üveg használata esetén, mint a hagyományos ablakokkal, de a szakember megjegyzi, hogy hosszútávon az energiahatékonyság miatt a plusz költségek megtérülnek. A rendszer napelemekkel kombinálható, ami tovább növeli felhasználásának előnyeit. A fűtő üveg ablak kialakítása révén segít megakadályozni a páralecsapódást az üvegfelületeken. Ez különösen hasznos hideg és nedves időjárási körülmények között, amikor a páralecsapódás zavaró lehet. A fűtő üveg a hő nagy részét sugárzó hő formájában adja le, ami kiemelkedően jó élettani hatásokkal bír, és a komfortérzetet alacsonyabb léghőmérsékleten is biztosítja. Nem okoz légmozgást, ezért nincs szálló por, működése teljesen zajtalan.

Magyar építőipari innováció, 100%-ban magyar tulajdonú vállalat

„100%-ban magyar tulajdonban lévő vállalatunk folyamatos termékfejlesztésének eredményeként a fűtő üveg egyre ismertebbé válik a hazai és a nemzetközi piacon. Számos sikeres projekt lezárása mellett rendszerünk hatékonyságát az is mutatja, hogy fűtő üvegünk 2013-ban Construma Nagydíjat nyert, 2018-ban pedig bekerült a TOP10 Legérdekesebb Magyar Innováció közé” - mondta Rákosy Eszter.

fmbusiness.hu
458 cikk

fmbusiness.hu Az fmbusiness.hu létesítményüzemeltetési portál.

Facility management hírek, érdekességek, innovációk és riportok az online térben. Az fmbusiness.hu üzemeltetője és hírügynöksége az Arany-Média Hírügynökség. A facility management hírportál főbb témái: épületüzemeltetés, létesítményüzemeltetés, ingatlan és irodaház hírek, építési és öko technológiák, külföldi és hazai szakmai érdekességek, újdonságok.