FbPixel
Külföld

Újabb építészeti csoda, mérnöki bravúr Dubaiban

Újabb építészeti csoda, mérnöki bravúr Dubaiban

Dubai jól ismert ambiciózus építészetéről. Itt az újabb mérnöki bravúr, Dubai látképének új tagja,  a One Za'abeel.

A világ legmagasabb épülete, a Burj Khalifa, a látványos Burj Al Arab, a csavart Cayan Tower vagy Infinity Tower felhőkarcoló és a meghökkentő formájú Future Museum után itt van Dubai új építészeti látványossága, a One Za'abeel.

One Za'abeel az új mérnöki bravúr

Két épület, pontosabban két toronyház, közte pedig 100 méter magasan ott „lebeg” egy 230 méter hosszú acélhíd Link névre keresztelve a maga több mint 9 400 tonnás súlyával.

A beszámolók szerint az egyik legnagyobb kihívás az volt, hogy úgy építsék fel a toronyházakat és a közte lévő mérnöki csodának számító hidat, hogy ne okozzanak közben fennakadást a környéken.  

FM Business - Dubai látványosság, építészeto csoda

A mérnöki csapat számos speciális technikát alkalmazott a környező utak védelmére. Az alagsor és a talajszint cölöpalapozásának építése közben a mozgás megakadályozása érdekében a telek kerülete mentén 2 méter vastag membránfalat építettek.

Dubai: négy sávos megemelt autópálya felett építkeztek

A két épület közt elhelyezkedő égi híd (Link) építése kilenc hónapig tartott. Érdekesség, hogy az építmény alatti négysávos megemelt autópályát csak egyszer kellett teljesen lezárni 72 órára.

„Ilyen méretű és bonyolultságú emelést még soha nem végeztek ilyen szerkezetnél. Azonban a lehetőségek új korszakába lépünk, ahol a tervezési innovációk lehetővé teszik számunkra, hogy áttörjük a határokat, és hatékonyabban hozzunk létre új szerkezeti mérnöki csodákat” – mondja Dr. Mohamed Hegazy, WSP ingatlanok és épületek felügyeletének vezetője.

Dubai föggő Link híd két toronyház között, építészeti csoda -  fmbusiness.hu hírek

One Za'abeel egy óda Dubaihoz

„A Dubai szívében épülő One Za'abeel egy óda a városhoz, amely közel öt évtizede feszegeti a mérnöki és megaépítmények határait, hogy az ambiciózus elképzeléseket valóra váltsa”vélekedik az új épületről Dr. Mohamed Hegazy, a WSP szakembere.

Matthew Shaw, a One Za'abeel vezérigazgatója pedig azt mondta, „megtiszteltetés, hogy a rangos Arabian Property Awards nem egy, hanem három külön kategóriában is elismerte a projektet”.

A One Za'abeel a Dubai Investment Corporation (ICD) tulajdonában van.

 

Fotók, forrás: WSP, One Za'abeel

fmbusiness.hu
458 cikk

fmbusiness.hu Az fmbusiness.hu létesítményüzemeltetési portál.

Facility management hírek, érdekességek, innovációk és riportok az online térben. Az fmbusiness.hu üzemeltetője és hírügynöksége az Arany-Média Hírügynökség. A facility management hírportál főbb témái: épületüzemeltetés, létesítményüzemeltetés, ingatlan és irodaház hírek, építési és öko technológiák, külföldi és hazai szakmai érdekességek, újdonságok.