FbPixel
2024 április 17.
Öko

Fizetésemelés megújuló energiaforrásokból

Fizetésemelés megújuló energiaforrásokból

Az Arkansas állambeli Batesville iskola tanárai nem voltak könnyű helyzetben. Az alacsony fizetés miatt sokaknak kellett új állás után nézniük, a tanárok folyamatos pótlása pedig megnehezítette a körzet vezetését. Mindez azonban megváltozott, miután az iskola a napelemeket vásárolt. Mi az összefüggés?

A Batesville iskola 2017-ben egy használaton kívüli mezőn alakította ki napelem-parkját. A megújuló energia felhasználása mellett elkötelezett intézmény ma már 1500 panellel biztosítja a teljes tankerületi áramellátást. A felhalmozódó többletenergia után pedig még visszatérítést is jár! Az így megspórolt pénzt az intézmények a szakembereikre fordították, 15,000 dollárra emelve a tanárok fizetését – írja a 24.hu.

A fejlesztés előtt a tankerület éves számlái a 600 ezer dollárt (kb. 183 millió forintot) is meghaladták, ami komolyan megterhelte a rendszert. Egy vizsgálat azonban kimutatta, hogy napelemek telepítésével 2,4 millió dollárt lehet megtakarítani a következő 20 évben, ami egyszerre jelent megoldást a körzet pénzügyi problémáira és csökkenti ökológiai lábnyomát is!

A megújuló energiaforrások, mint a nap- vagy a szélenergia, egyre olcsóbbak. Az Egyesült Államok jelentős összegeket fektet a megújuló energiákba - az ország teljes energiatermelésének 11,4% -át már szél- és a napenergiából nyeri. A napelemek átlagos wattenkénti ára jelenleg 2,5 és 3,5 dollár között mozog, ami 82% -kal alacsonyabb, mint tíz éve.

Várhatóan sokan követik Batesville példáját és fordulnak a megújuló energiák felé, ami nem csak költséghatékony, de környezettudatos lépés is! Még az olyan nagyvállalatok is fokozatosan felhagynak a fosszilis energiahordozók használatával, mint az Audi autógyár, amely nemrégiben jelentette be, hogy leáll a belső égésű motorok fejlesztésével.

Mihalovics Réka
27 cikk