FbPixel
Jövő

A Ganz 50 százalékos karbonlábnyom-csökkentést tervez

A Ganz 50 százalékos karbonlábnyom-csökkentést tervez

fmbusiness.hu – ESG. A Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft. egy 2 megawatt (MW) kapacitású naperőművet épít a tápiószelei gyárába az átfogó energiafelhasználási-optimalizációs programja keretében. 2024-től a gyáregység energiaszükségletének jelentős részét a megújuló energia szolgáltatja majd - közölte a nehézgépgyártó vállalat az MTI-vel.

A beruházási program során a társaság a gyárban környezeti, társadalmi és irányítási (ESG) céloknak megfelelő, újszerű gépészeti megoldásokat is alkalmaz majd, illetve egyéb, az energetikai korszerűsítést támogató intézkedéseket vezet be - írják a közleményben

Fenntarthatósági szempontok

Mint azt az FM Business megtudta, a beruházás célja, hogy a Ganz termelési folyamatai még inkább megfeleljenek a fenntarthatósági szempontoknak, valamint, hogy az energetikai piac meghatározó szereplőjeként a társaság a lehető legnagyobb mértékben hasznosítsa a megújuló energiaforrásokat.

A tájékoztatás szerint a társaság az összesen több mint 11 millió euróból megvalósuló programra mintegy 4,99 millió euró vissza nem térítendő támogatást kapott a Gyármentő Program keretében, ami a nagyvállalatok számára nyújt támogatást energiahatékonysági és energiatermelő beruházásokhoz.

50 százalékos karbonlábnyom-csökkentés

A közleményben ismertették: a karbonlábnyom-csökkentést célzó energetikai korszerűsítés központi eleme egy 2 megawatt kapacitású naperőmű fejlesztése lesz, amely a gyáregység energiaszükségletének jelentős részét lesz képes fedezni. Az erőmű várhatóan még az idén megépül, a naperőmű révén csökkenni fog a nehézgépgyártó vállalat technológiai gázfelhasználása, továbbá csaknem 50 százalékkal csökken a társaság teljes karbonkibocsátása.

A beruházási programban a Ganz a fenntarthatósági szempontoknak megfelelő, újszerű gépészeti megoldásokat is alkalmaz majd a gyárban, egyebek közt hőszivattyús megoldással csökkentenék a gázfelhasználást, várhatóan az idén szigetelik a transzformátor- és a forgógépgyárat, emellett felülvizsgálják a teljes légtechnikai rendszert.

Digitalizáció és a fenntartható működés

Gál Gergely, a Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft. ügyvezető igazgatója a közleményben kiemelte, céljuk, hogy a digitalizáció és a fenntartható működés területén szintet lépjenek, és megerősítsék piaci pozíciójukat belföldön és külföldön egyaránt.

A Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft. 2020-ban alakult, nyilvános aukció keretében megvásárolta a tápiószelei Ganz-gyárat és eszközállományát, továbbá szerződtette a társaság közel 300 korábbi munkavállalóját.

15 év után újra 100 százalékban magyar tulajdonba került a Ganz

A reorganizáció eredményeként, a vállalat megerősödve, több mint 15 év után újra 100 százalékban magyar tulajdonba került. A vállalat közel 15 országban, köztük számos európai országban, Észak-Afrikában és a közel-keleti régióban van jelen.

Forrás: MTI, ganzelectric.com

fmbusiness.hu
458 cikk

fmbusiness.hu Az fmbusiness.hu létesítményüzemeltetési portál.

Facility management hírek, érdekességek, innovációk és riportok az online térben. Az fmbusiness.hu üzemeltetője és hírügynöksége az Arany-Média Hírügynökség. A facility management hírportál főbb témái: épületüzemeltetés, létesítményüzemeltetés, ingatlan és irodaház hírek, építési és öko technológiák, külföldi és hazai szakmai érdekességek, újdonságok.