FbPixel
Épületüzemeltetés

7 tipp a takarítás optimalizálásához

7 tipp a takarítás optimalizálásához

A takarítást érintő üzemeltetési költségek átlagosan 70-80%-át a befektetett munka teszi ki, míg az eszközök a kiadások csupán 10%-át érik el. Érdemes hát átgondolni, hogyan tehetjük még (költség)hatékonyabbá, szervezettebbé a munkafolyamatokat.

Bár az FMLink által összegyűjtött 7 tipp nem változtatja meg alapjaiban a létesítményüzemeltetés takarításról alkotott képét, mégis hasznos szempontokat adhat ahhoz, hogy hogyan lehet még hatékonyabbá tenni a munkát, és hogyan spórolható meg több idő. Gondoljunk csak bele: csupán napi 15 perc megtakarítása éves szinten 65 óra pluszt jelent.

  1. Elengedhetetlen a napirend kialakítása

Hogy a munka ne ötletszerűen folyjon a nap során, fontos, hogy minden nap elején egyértelmű legyen a személyzet számára, hogy mi a teendő. A hatékonyan működő takarítócégek a munka megkezdése előtt mindig kiadják az elvégzendő feladatok listáját, valamint heti, havi, negyedéves és éves szinten is összefoglalják a kéréseket, teendőket.

  1. Figyelem, speciális tényezők!

Jó, ha a takarítást illetően sem éri sok minden váratlanul az üzemeltetőket. Érdemes felkészülni a létesítmény speciális adottságai alapján minden eshetőségre, illetve számolni kell a berendezések meghibásodásával és a létszámcsökkenéssel is, ezeket pedig be kell építeni a tervekbe.

  1. Sok múlik a személyzet alkalmasságán

Talán meglepő lehet, de a betegszabadságoknak és a takarítószemélyzet sérüléseinek elsősorban nem a vegyi anyagok használata, és nem is az égési vagy egyéb sérülések az okai. Leggyakrabban az olyan izmokat és csontrendszert érintő problémákkal küszködnek az alkalmazottak, amelyek a nehéz tárgyak emelgetésével és a sok hajolgatással járnak. Éppen ezért érdemes ennek megfelelően kiválasztani a csapat tagjait, és felkészíteni őket a munkával járó kihívásokra.

  1. A szükséges eszközök biztosítása alapfeltétel

Hiába megfelelő a személyzet, ha nem állnak rendelkezésükre a szükséges eszközök és alapanyagok. Erre minden nap elején fel kell készülni, és előkészíteni mindent, ami elengedhetetlen a gyors és hatékony munkához.

  1. Rend a lelke mindennek

Ez nem csak a tisztítandó környezetre igaz, hanem a takarításhoz szükséges eszközök raktározására is. Ha egy jól átgondolt rendszer szerint van tárolva minden egyes kellék, azzal sok idő megspórolható. Ennek megszervezésekor érdemes átgondolni, mire milyen gyakorisággal van szükség, mennyire megterhelő ezeknek a mozgatása, valamint figyelembe kell venni az újrahasznosíthatóságot és egyéb környezetvédelmi szempontokat is.

  1. Az eszközöket is tisztán kell tartani

Ez talán az egyik leginkább magától értetődő pont: a tiszta környezet csak tiszta eszközökkel valósítható meg. Éppen ezért különös figyelmet kell fordítani a gyakran koszolódó eszközökre: a piszkos vízzel teli felmosóvödörre vagy a porszívók porzsákjára.

  1. A fejlődéshez fel kell ismerni a gyenge pontokat

Számos takarítócégnél már a munka része az is, hogy minden egyes nap végén értékelik a csapat munkáját: mi az, ami gördülékenyen ment, hol voltak fennakadások, mit lehetett volna jobban csinálni. Ez a hozzáállás nagyban hozzájárulhat ahhoz, hogy a folyamatok még hatékonyabbá váljanak a jövőben.

fmbusiness.hu
458 cikk

fmbusiness.hu Az fmbusiness.hu létesítményüzemeltetési portál.

Facility management hírek, érdekességek, innovációk és riportok az online térben. Az fmbusiness.hu üzemeltetője és hírügynöksége az Arany-Média Hírügynökség. A facility management hírportál főbb témái: épületüzemeltetés, létesítményüzemeltetés, ingatlan és irodaház hírek, építési és öko technológiák, külföldi és hazai szakmai érdekességek, újdonságok.