FbPixel
Ingatlan

2022 tavaszán nyit a Néprajzi Múzeum díjnyertes épülete

2022 tavaszán nyit a Néprajzi Múzeum díjnyertes épülete

A szakipari munkálatok még zajlanak, a kiállítóterek építése és gépészeti terek kialakítása is folyamatban van, de várhatóan jövő tavasszal megnyitja kapuit az új Néprajzi Múzeum. A Napur Architect által tervezett látványos épületet a 2018-as International Property Awardson a világ legjobb középületének választották, és a Best Architecture fődíjjal is kitüntették.

Tetőkert és metálcsipke teszi látványossá a múzeum külsejét

A Néprajzi Múzeum épülete már kívülről nagyon látványos! A tetőíven összesen 7300 négyzetméternyi parkfelületet alakítottak ki, amelynek munkálatai a végéhez közelítenek. A tetőszerkezeten több mint 3000 köbméter speciális tápanyagokkal dúsított termőtalaj terül el, amelyre 1500 virágos és hagymás évelő növényt, 700 tő díszfüvet, 100 örökzöld növényt, 7 lombos cserjét és egy hatalmas pázsitfelületet telepítettek.

SZE_3_ligetbudapesthu_1

A másik szembeötlő látványosság a már elkészült üveghomlokzat, amelyre egy különleges, csaknem félmillió pixelből álló fémháló került. A pixelek egy speciális robot segítségével kerültek be a lézervágott alumínium rácsokba, ezekből pedig több mint 2000 darabot helyeztek fel a homlokzatra.

SZE_3_ligetbudapesthu_4

Különlegesek a rácson látható motívumok is, amelyeket a keresztszemes hímzés technikájával kódoltak. A motívumokat a múzeum szakemberei válogatták össze, így került az épületre 20 magyar és 20 nemzetközi néprajzi motívum kortárs értelmezése. A díszes rács funkcionalitását tekintve is hasznos lesz majd, hiszen az épület árnyékolását teszi lehetővé, amely az energiatakarékos működés szempontjából is fontos tényező.

Tágas belső terek a kiállításoknak

Közel 7000 négyzetméternyi kiállítótérrel gazdálkodhatnak a múzeum szakemberei, amelynek jó része a föld alá került, de több esetben is nagy belső üvegfelületek nyílnak a lépcsőtér felé, ezzel is biztosítva a kellő fényt. A föld fölé két, üveghomlokzattal rendelkező építmény nyúlik, amelyekben olyan publikus használatú terek kaptak helyet, mint az előadóterem és a könyvtár.

SZE_3_ligetbudapesthu_8

A tavaszi nyitásra várhatóan összeáll az 500 négyzetméteren elterülő állandó kiállítás is, amelynek témája az ősrobbanás és a káosz lesz, a célja pedig a meghökkentés. A tárlat helyszínét az interaktív és látványos ZOOM tér adja – a bejárathoz egy 7 méteres, egyetlen fából kifaragott bödönhajót terveztek, amely a mennyezetről lóg majd. A kiállításon többek között az eredetileg 1673-ban, Marosszéken felállított, legrégebbi ismert székelykapu rekonstrukcióját is bemutatják majd.

A több mint 1000 négyzetméter területen helyet kapó, „Megérkeztünk” címet viselő, időszaki kiállítás megnyitását is tavaszra tervezik. Az épület főlépcsője mellett 40 méter hosszan és több méter magasan helyezkedik el csaknem 3000 műtárgyával a Kerámiatér.

A márciusi nyitást követően külön-külön attrakció lesz majd az Ifjúsági kiállítás és az állandó tárlat, amelyeknek megnyitását 2022 őszére tervezik.

 

Fotók: ligetbudapest.hu

Kökényesi-Szili Eszter
36 cikk