FbPixel
Épületüzemeltetés

ESG-megfelelőség: 33,9 ezer milliárd dolláros befektetési lehetőség az építőiparban

ESG-megfelelőség: 33,9 ezer milliárd dolláros befektetési lehetőség az építőiparban

A 33,9 ezer milliárd dolláros befektetési összeg csillagászati, de a létesítménygazdálkodásban, ingatlanprojektekben, valamint az építőiparban is használatos digitális dokumentáció, kommunikáció és jelentéskészítő vezető platformját Magyarországon is széleskörben forgalmazó PlanRadar nemzetközi kutatásai szerint az ágazatban dolgozó szakemberek ennek ellenére mégis alábecsülik a digitális megoldások szerepét az ESG - megfelelőség biztosításában. Mindössze harmaduk van tisztában a korszerű technológiák alkalmazásának előnyeivel – tájékoztatták az fmbusiness.hu szerkesztőségét.

ESG-megfelelőség: 33,9 ezer milliárd dolláros befektetési lehetőség az építőiparban

A tendencia alól Magyarország sem kivétel, ezzel együtt a nyitottságot tekintve hazánkban bíztató, hogy az ESG-tanúsítványok kezelésében a válaszadók több mint 40 százaléka tartotta nagyszerű támogatásnak a digitalizációt. A PlanRadar ügyfélkörében végzett két felmérés második kutatási anyaga azt is megmutatja, hogy azok a cégek, amelyek már szakítottak a hagyományos eszközökkel, jóval nagyobb arányban értékelik kedvezően a digitalizáció szerepét ezen a területen.

Januárban lépett életbe az ESG-törvény. De mi is ez?

Az ESG jelentés a környezetvédelmi (Environmental), társadalmi (Social) és vállalatirányítási (Governance) szempontokat összefoglalva ad átfogó képet a vállalatok működéséről. Magyarországon idén januárban lépett életbe az ESG-törvény, amely fokozatosan vezeti be a jelentéstételi kötelezettséget az érintett cégek számára.

A PwC nemzetközi tanácsadó cég legfrissebb adatai szerint az ESG-szabványoknak megfelelő beruházások értéke 2026-ra globálisan eléri a 33,9 ezer milliárd dollárt. Az is figyelemre méltó adat, hogy 5-ből 3 intézményi befektető egyértelműen úgy látja, ezek a beruházások jóval hatékonyabbak, mint azok, amelyek nem ESG-kompatibilisek. Az építőipari vállalatoknak ez világszerte, így Magyarországon is komoly lehetőség, jelentős piac, ami teret nyit a fenntartható növekedésnek.

Mi szükséges a környezetvédelmi tanúsítvány megszerzéséhez?

A környezetvédelmi tanúsítvány megszerzéséhez a cégeknek energiahatékony gyakorlatokat szükséges alkalmazniuk, csökkenteniük kell a károsanyag-kibocsátásukat, hatékonyan felhasználni a természeti erőforrásokat és mérsékelniük a hulladéktermelést, valamint megőrizniük a természetes élőhelyeket.

A PlanRadar két kutatásának legfontosabb tanulsága az, hogy a környezetvédelmi szempontok tekintetében nem mérik fel a digitális eszközök hatékonyságát és eredményességet.  Néhány beszédes adat a felmérésekből:

  • Az iparági szakemberek 60 százaléka van tisztában azzal, hogy a digitális eszközök használata csökkenti a papírfelhasználást, a PlanRadar ügyfelei körében ez az arány 90 százalék.
  • Az építőipari szakembereknek csupán 34%-a gondolja úgy, hogy ezek az informatikai megoldások hozzájárulnak az anyagpazarlás csökkentéséhez. Ezzel szemben a PlanRadar ügyfelei optimistábbak, 60%-uk jelentős előnyökről számol be az átdolgozás minimalizálása és az erőforrások megőrzése terén a digitális platformok használatával.

Az építőipari szakemberek körében végzett kutatás eredményei

Magyarország tekintetében az építőipari szakemberek körében végzett kutatás eredményei azt mutatják, hogy van nyitottság a gondolkodásban, ugyanakkor hasonlóan a többi országhoz, van még terepe a fejlődésnek is. Az ESG-tanúsítványok kezelésében a digitális platformok használatát a válaszadók több mint 40 százaléka tartotta nagyszerű támogatásnak, ami jóval meghaladja az átlagot és a második legmagasabb aránynak felel meg a vizsgált országok rangsorában. A nemzetközi eredményekkel összhangban a válaszadók 62%-a gondolja úgy, hogy a digitális megoldásokkal csökkenthető a papírfelhasználás, 40%-uk pedig úgy gondolja, hogy az informatikai eszközök pozitív hatással lehetnek a pazarlás csökkentésére.

„Egyes iparági vélekedésekkel ellentétben – amint az a saját kutatásainkból is kiderült– a digitális platformok jelentős előnyöket kínálnak az ESG-megfelelőség elérésében. Az eredmények azt is jól mutatják, hogy az odáig vezető utat egyszerűen is meg lehet tenni. A gondos munkával megtervezett, folyamatosan megújuló digitális platformunk, azon túl, hogy a visszajelzések alapján felhasználóbarát élményt nyújt, lehetővé teszi a csapatoknak, hogy az ESG-jelentés és a műszaki átvilágítás követelményeinek megfelelve az építkezés minden szakaszát, adatát pontosan dokumentálják, rögzítsék. A várhatóan világszerte megugró kereslet és az előrejelzésekben szereplő jelentős megtérülés miatt ez most egy komoly lehetőség az építőipari vállalatoknak arra, hogy igazítsák a gyakorlatukat és a projektjeiket az ESG-kritériumokhoz, így versenyelőnyhöz jussanak” – tájékoztatta az fmbusiness.hu létesítményüzemeltetési hírportált a kutatási adatok és hazai tapasztalatok alapján Simon Szilárd, a PlanRadar magyarországi szakértője és szóvivője.

Mi a PlanRadar?

Az olyan digitális platform, mint a PlanRadar legfőbb előnye az, hogy megalapozott, naprakész dokumentációval, az érintett felek, partnerek között jól működő kommunikációval, átlátható jelentéstétellel, egyszerű módon integrálják az ESG-gyakorlatokat az építési, ingatlan- és létesítménygazdálkodási műveletekbe.

A platformok által biztosított legfontosabb funkciók:

  • ESG- adatgyűjtés: Az egyes építési szakaszok részletes naplózása pontos helymegjelölési címkével ellátott fényképes bizonyítékokkal az ESG és a műszaki átvilágításhoz.
  • Automatizált jelentéskészítés: Az adatok átfogó jelentésekké alakítása az auditok, a beszállítói menedzsment, az ügyfélkommunikáció és a dokumentáció számára.
  • Hulladék és utómunka csökkentése: Hatékony dokumentáció és nyomon követés az utómunka minimalizálására, az idő- és erőforrás-megtakarítás biztosítására.
  • Kockázatcsökkentés: A kockázatok és a költségek gyors áttekintése, értékelése, a fenntartható és energiahatékony gyakorlatok alkalmazását szolgáló megalapozott döntéshozatal támogatása.
  • Biztonság és minőségellenőrzés: Ellenőrzések, QR-kódok és NFC-címkék alkalmazása a munkaterület biztonságának és minőségének javítása érdekében.

A PlanRadar tanulmány ismertetője az ESG-megfelelőség biztosításáról ide kattintva érhető el.  

fmbusiness.hu
458 cikk

fmbusiness.hu Az fmbusiness.hu létesítményüzemeltetési portál.

Facility management hírek, érdekességek, innovációk és riportok az online térben. Az fmbusiness.hu üzemeltetője és hírügynöksége az Arany-Média Hírügynökség. A facility management hírportál főbb témái: épületüzemeltetés, létesítményüzemeltetés, ingatlan és irodaház hírek, építési és öko technológiák, külföldi és hazai szakmai érdekességek, újdonságok.