Egyedülálló kampánnyal csökkenti az élelmiszerpazarlást egy balatoni resort: ha a gyerekek tényleg csak annyit esznek, amennyit kiszednek a tányérra, akkor tokent kapnak, amit később a szálloda boltjában levásárolhatnak.
Token rendszerrel csökkenti az élelmiszerpazarlást a Club Tihany Resort. A fenntarthatóság érdekében lejönnek a gázról, száműzték a palackokat, és ahogy az értékesítési vezető beszámolójából kiderül: itt nem álltak meg.
Tóth Mihály, a balatoni hotel MICE értékesítési vezetője arról beszélt, a komplexum zöldítését kulcsfontosságúnak tartják. Ezért a teljesség igénye nélkül napelemekkel szolgálják ki a hálózat nagy részét, a medencéket a hotel saját fúrt kútjának vízéből látják el, a parkban mulcsozással csökkentik az öntözési igényt, és a szálloda egész területén szelektíven gyűjtik a hulladékot.
Környezetbarát fejlesztés Tihanyban
A klímaváltozás és a globális felmelegedés hatásait egyre inkább a saját bőrünkön érezzük, ezért Magyarországon is egyre több szálloda próbál meg zöld irányba elmozdulni annak érdekében, hogy csökkentse a környezeti terhelését. A Club Tihany Resort igyekszik időben cselekedni és a környezetbarát fejlesztésekkel követendő példát állítani a hazai hotelek felé.
Mint azt az FM Business Tóth Mihálytól megtudta, a közel 1500 férőhelyes szállodát 1985-ben építették fel az akkori legkorszerűbb osztrák és dán technológiával, ami egyébként még ma is megfelel az energetikai elvárásoknak.
„Tavaly év végén minimálisra csökkentettük a gázfüggőségünket, és csak a medencék, szállodai szobák fűtésére és a konyhai gépek egy részének üzemeltetésére használunk gázt, de mindhárom esetben használunk már elektromos áramot is, egyre nagyobb arányban. 2012-ben helyeztük üzembe az első naperőművünket, ami 131 kilowattos teljesítményre képes, majd 2023-ban készült el egy 200 kilowatt teljesítményű park mellé. Így a fotovoltaikus erőmű szolgálja ki a hálózat nagy részét” – mutatott rá a szakember.
Mint mondta, a fűtésre és hűtésre egyaránt alkalmazható klímaberendezéseik kivétel nélkül hőszivattyús megoldásúak, ami a legkorszerűbb technológiának számít jelenleg. 2020-ban elektromos autó töltőpontokat is telepítettek, hiszen egyre több vendég érkezik ilyen típusú járművekkel.
Pazarlásmentes étkezésre ösztönzik a gyerekeket
A szakember kiemelte, hogy élelmiszeroldalon is lépniük kellett a fenntarthatóság felé, hiszen napi szinten 900 embert reggeliztetnek és a vacsoráztatnak meg, így a keletkezett hulladék mennyisége rendkívül magas.
Ennek csökkentése érdekében 30 kilométeres távolságon belülről viszik a szállodának a zöldséget, a húst, és a pékárút, így a szállítás karbon lábnyoma elenyésző. Emellett minimális a hűtési kapacitásuk is, mert mindig friss élelmiszert rendelnek a beszállítóiktól.
Karbon lábnyom csökkentése
Tóth Mihály elmondta azt is, hogy kitaláltak egy úgynevezett token rendszert is, aminek hatalmas a népszerűsége a vendégek körében.
„A büféasztalos étkeztetés a legpazarlóbb, hiszen hegyekben marad ott a vendégek tányérjain az el nem fogyasztott étel. Ez ellen mi úgy védekezünk, hogy korongokat adunk azoknak a gyerekeknek, akik tényleg csak annyit szednek, amennyit meg is esznek. Az összegyűjtött tokenekből pedig a szállodánk boltjában lehet hozzájutni termékekhez, de azokat pénzért nem lehet megvásárolni, így ez egyfajta kiváltság számukra” – mutatott rá, hozzátéve, hogy az üres tányér kihívással a gyerekek a szülőket is ösztönzik arra, hogy ne pazaroljanak.
A token kampánnyal jelentős mennyiségben mentenek meg élelmiszert a szállodában, az ötlet pedig annyira találó, hogy tavaly a Corvinus Egyetemen is választható vizsgatéma volt.
A víz az úr
Tóth Mihály arra is felhívta a figyelmet, hogy a szálloda teljes területén szelektíven gyűjtik a hulladékot. Ennek és a pneumatikus tömörítő gyűjtőkonténernek köszönhetően elég csak heti egyszer elvinni a kommunális hulladékot tőlük, így még tovább csökken a környezeti terhelés.
Beszélt arról is, hogy a hotel hatalmas parkjában keletkezett zöldhulladék egy részét visszaforgatják, és mulcsozással csökkentik az öntözési igényt. A nyáron országosan tapasztalható vízhiány miatt ezt a kérdést hatványozottan is fontosnak tartják, így a wellness részlegben lévő medencéket a saját fúrt kutjuk vízéből töltik fel, nem terhelik vele az ivóvízhálózatot, a locsolórendszerhez pedig engedélyezetten történik a víz kiemelése a Balatonból.
„Amivel a vendégek zuhanyoznak, amit a csapból megisznak, az mind lágyított víz. Műanyagba csomagolt víz egyáltalán nincs a hotelben, éttermeinkben is a korszerű berendezéssel kezelt, szűrt víz kerül üvegekben a vendégek asztalára” – mondta el a az értékesítési vezető.
Tóth Mihály kitért a tisztítószerekre is, megemlítve, hogy kizárólag környezetbarát tisztítószerekkel dolgoznak, és saját mosodát üzemeltetnek. A 13 hektáros területen elhelyezkedő 160 db faházhoz a friss textíliákat elektromos kisautókkal juttatják el és a műszaki, karbantartó személyzet is kizárólag ilyen járműveket használ - így ezen munkafolyamatoknak nulla a karbonlábnyoma.
Fotó: Club Tihany Resort