FbPixel
Öko

Mi vár a mosodai és tisztító szolgáltatásokra a jövőben?

Mi vár a mosodai és tisztító szolgáltatásokra a jövőben?

Egy 2022-es jelentés szerint a vegytisztítási és mosodai szolgáltatások globális piaca a 2021-es 104,23 milliárd dollárról 2022 év végére várhatóan 111,93 milliárd dollárra nő majd, 7,4%-os éves növekedési rátával. Ez 2026-ra akár a 141,50 milliárd dollárt is elérheti.

A jelentés többek között arra is rámutatott, hogy a világjárvány után a vendéglátóipar felélénkülése pozitív hatással lesz a vegytisztítási és mosodai szolgáltatások piacára is. A turisták egyre növekvő igényei új üzleti modellek bevezetésére ösztönzik a szállodákat, ami esetenként több fürdőszobai textil- és ágyneműcserét is jelent. Mindemellett a növekvő igények a minőségre is vonatkoznak, éppen ezért a professzionális mosodai és tisztító szolgáltatások igénybevétele elkerülhetetlen lesz.

Saját mosoda vagy bérmosás?

Számos olyan létesítmény van, ahol elkel egy saját mosoda, például hotelekben, éttermekben, kórházakban vagy oktatási intézményekben, ám ennek fenntartása számos kérdést felvet. Az első ilyen problémás pont a gépek beszerzése. A kereskedelmi használatra alkalmas mosó- és szárítógépek nagyon drágák, és adott esetben nem is alkalmasak arra, hogy bármilyen felmerülő igényt (pl. vegyi ruhatisztítás) ellássanak. Emellett a megfelelő hely kialakítása is kihívásokat tartogat mind a vízvezetékrendszer, mind a szükséges alapterület szempontjából. A folyamatos karbantartással és az esetleges javítási költségekkel a gyakori használat mellett szintén állandó jelleggel számolni kell.

Éppen ezért sok létesítményüzemeltető számára egy minőségi mosodai és vegytisztítási szolgáltatás a legkézenfekvőbb választás, ami összességében költséghatékonyabb is lehet. Sok szolgáltató már alkalmazásokkal is megkönnyíti az el- és visszaszállítással kapcsolatos egyeztetéseket, és a hagyományosabb megoldásokon túl plusz feladatokat is vállal. A bérmosás kereteibe beleférhet a saját vagy bérbeadott textíliák kitisztításán túl a vasalás és kikészítés is (pl. festés, koptatás). A szolgáltatók nagy előnye, hogy több különböző terület speciális igényeit is ki tudják elégíteni, legyen szó higiénikus mosásról egészségügyi intézmények részére, szállodáknak végzett kárpittisztításról vagy munkaruházat vegyi tisztításáról.

A legfrissebb iparági trendek

A jövőben a tisztítóknak is lépést kell tartaniuk az ügyféligényekkel, éppen ezért a hagyományos önkiszolgáló szolgáltatások mellett továbbiakkal kell bővíteniük a palettájukat. Ilyenek lehetnek a szabászati, cipőjavító, hajtogató szolgáltatások vagy a rugalmasabb, esetleg 0-24-es átvételi lehetőség.

A digitalizáció ebben az iparágban is megkerülhetetlen tényező, éppen ezért a legtöbb tisztító és mosoda olyan alkalmazásokat fog használni, amelyeken keresztül az ügyfelek számára lehetővé válik a megrendelések nyomon követése, a tisztítási előzmények és a számlák megtekintése, az ingyenes kiszállítás vagy az átvétel ütemezése. Ez persze nem azt jelenti, hogy a fizikai elhelyezkedés teljesen zárójelbe kerülne, hiszen várhatóan a kényelem és a gyorsaság miatt ez továbbra is fontos szempont marad.

Az pedig nem is kérdés, hogy ahogy sok más területen, a tisztítóiparban is az egyik legfontosabb szemponttá a fenntarthatóság válik. Az már korábban egyértelmű, hogy a múlt pazarló és olykor káros vegytisztítási módszerei háttérbe szorulnak. Azok a cégek, amelyek nem változtatnak idejétmúlt gyakorlatukon nem sokáig lesznek képesek versenyezni a korszerűbb technológiát képviselőkkel.

Nemcsak a bérlők tudatosabb választása, de az újabb és újabb szabályozások miatt is versenyelőnybe kerülnek azok a vállalkozások, amelyek kiemelt figyelmet fordítanak a tisztítás során felhasznált vegyi anyagokra és erőforrásokra, valamint a víztakarékosságra és a hulladék megfelelő elhelyezésére, miközben minőségi és költséghatékony szolgáltatást nyújtanak.

fmbusiness.hu
458 cikk

fmbusiness.hu Az fmbusiness.hu létesítményüzemeltetési portál.

Facility management hírek, érdekességek, innovációk és riportok az online térben. Az fmbusiness.hu üzemeltetője és hírügynöksége az Arany-Média Hírügynökség. A facility management hírportál főbb témái: épületüzemeltetés, létesítményüzemeltetés, ingatlan és irodaház hírek, építési és öko technológiák, külföldi és hazai szakmai érdekességek, újdonságok.