FbPixel
Ingatlan

Megújul a történelmi Budapest egyik ékköve, a Nádor utcai irodaház

Megújul a történelmi Budapest egyik ékköve, a Nádor utcai irodaház

A Paulinyi & Partners Építésziroda felel az OTP Budapest V. kerületében lévő székházának, eredetileg a monarchia egyik legnagyobb faipari vállalata, az Ugriai-Fasici Fabank számára épült műemlék irodaház felújításáért - tudta meg az fmbusiness.hu létesítményüzemeltetési és ingatlan hírekkel, valamint fenntarthatósággal foglalkozó hírportál.

A világörökség védőövezetén belül, Lipótváros szívében található, Nádor utca 21. szám alatti műemlék épület 1910-15 között, a Révész-Kollár építészpáros tervei alapján készült bér- és irodaházaként, jelenleg az OTP Bank Nyrt. székháza. Az elmúlt közel 110 év alatt több felújításon is átesett, az épület jellege és a szecesszió stílusára jellemző homlokzati és belső díszítő elemei azonban megmaradtak.

A szecessziós épület impozáns külsejét - beleértve Budapest egyik legszebb kapuját - csak a belső terei szárnyalják túl. A gazdag díszítettség, a tekintélyt parancsoló helyiségek és a lenyűgöző anyaghasználat hamarosan ismét régi fényében tündökölhet.

Mint azt az fmbusiness.hu a projektről Dr. Paulinyi Gergely DLA, a Paulinyi & Partners elnök-vezérigazgatójától megtudta, „az épület belsőépítészeti megújítása során arra törekszünk, hogy egy agilis, fiatalos, kötetlen munkakörnyezetet hozzunk létre az épület adottságainak és karakteres műemléki elemeinek megtartása mellett.”

A tervezők három, egymással összhangban lévő, mégis különálló súlyponti területet határoztak meg

A tervek alapján a belső udvar egy tágas, természetes fényben úszó, központi rendezvények magtartására is alkalmas, modern térré alakul át. Ennek érdekében elbontják a függőfolyosókat és a földszinti toldalékrészeket, nagyméretű üvegdobozokat helyeznek a belső homlokzatra, valamint az udvart üvegtetővel fedik le.

Nádor u.-i világörökség része irodaház, fmbusiness.hu fenntarthatósági ingatlan hírek

A földszint átalakítása folyamán a központi udvarhoz közösségi használatú teret, bankfiók várót és központi teakonyhát-kávézósarkot kapcsolnak, amelyek ugyan külön-külön használhatóak, de rendezvények esetén egybe is nyithatóak. Az épület általános szintjeinek, irodatereinek funkcionális megújítása során nagyobb légterű, átjárható, a humán interakciót lehetővé tevő tereket alakítanak ki. Az utcafrontra a műemléki értékek megtartása mellett nagyrészt üvegfalakkal rendelkező cellás irodák, míg a belső udvar felőli oldalra tárgyalók és pihenő terek kerülnek – tudta meg az fmbusiness.hu.

Fenntarthatóság a belvárosban

A belsőépítészeti kialakításnál több tervezői eszköz tudatos használatával érték el a fiatalos, dinamikus hangulathoz és az épület szellemiségéhez, történetiségéhez harmonikusan illeszkedő design, valamint anyaghasználat közti egyensúlyt. Több helyen az épület múltja és értékei előtt tisztelegve fa geometria alapelemeket terveztek kortárs eszközökkel.

Az épület műszakilag is megújul, fenntartható, energiatakarékos gépészettel és a mai kor szerinti elektromos rendszerekkel látják el az irodaházat.

fmbusiness.hu
458 cikk

fmbusiness.hu Az fmbusiness.hu létesítményüzemeltetési portál.

Facility management hírek, érdekességek, innovációk és riportok az online térben. Az fmbusiness.hu üzemeltetője és hírügynöksége az Arany-Média Hírügynökség. A facility management hírportál főbb témái: épületüzemeltetés, létesítményüzemeltetés, ingatlan és irodaház hírek, építési és öko technológiák, külföldi és hazai szakmai érdekességek, újdonságok.