FbPixel
2024 október 05.
Magyarország

Kávészünet

Kávészünet

Great Taste Awards díjat kapott az esztergomi kávépörkölő üzem – értesült az fmbusiness.hu.

Gasztronómiai Oscar-díjjal felérő elismerést hozott haza augusztus 1-én az Egyesült Királyságból a 2011-ben alapított Pacificaffé. A kávépörkölő manufaktúra a „De Tommaso” és a „Jingle Blend” névre keresztelt tételeivel nyerte el az 500 fős zsűri tetszését a világ egyik legrangosabb élelmiszeripari versenyén. A magyar kávé sikerének értékét növeli, hogy a mogyorós, diós ízjegyeket tartalmazó „De Tomasso” két csillagot kapott a nemzetközi ítészektől, ami a Michelin-csillagos minősítéshez hasonlóan még nagyobb rangot jelent. 

Két csillagot kapott az aromájára Londonban a „De Tomasso” fantázianévre keresztelt blend, azaz keverék kávé, ami borászati hasonlattal, a házasítás során készített cuvee-nek felel meg. A Pacificaffé pörkölőmestere hónapokon keresztül kísérletezett a speciális holland pörkölőgépen azért, hogy az afrikai és a dél-amerikai kávébabok a legnagyobb harmóniába kerüljenek. Fáradozása nem volt hiábavaló a zsűri értékelését látva. „A bogyós gyümölcsök aromáját hozza, a dzsemes édesség nélkül. Nagyon könnyen iható, kiemelkedő tulajdonságokkal bír. Just beautiful!” – a többi között így lelkendezett a magyar pályaműről a séfekből, ételkritikusokból és gasztro-bloggerekből álló szakértői csapat. Körmendy Sándor szerint megható volt olvasni a pozitív kritikákat. 

A kőolaj és a kávé a dobogón

A kávé a kőolaj után a második legtöbbet értékesített termék a világon, világszerte 2 milliárd fogyasztóval.

Csak a fővárosban egy tucatnál is több úgynevezett „Specialty kávézó” található, és a számuk még mindig emelkedőben van.  A Specialty leegyszerűsítve azt jeleni, hogy a zöld kávé magas minőségi kritériumoknak felel meg. Vagyis egy Specialty kávéval szembeni fő elvárás, hogy a kávébabok kiváló minőségűek legyenek, limitált mennyiségben azonos termőterületről származzanak, a pörkölésük pedig az ízprofiluknak leginkább megfelelő legyen. Szintén követelmény a professzionális eszközök használata, ami az ilyen kávé elkészítéséhez elengedhetetlen. Ugyancsak szempont, hogy egy csésze kávé minél több komponensének a minősége mérhető és pontosan meghatározható legyen. Ezért nagyon fontos, hogy a kávét minden esetben tapasztalt szakember, azaz barista készítse el – tájékoztatták az fmbusiness.hu-t.

fmbusiness.hu
507 cikk

fmbusiness.hu Az fmbusiness.hu létesítményüzemeltetési portál.

Facility management hírek, érdekességek, innovációk és riportok az online térben. Az fmbusiness.hu üzemeltetője és hírügynöksége az Arany-Média Hírügynökség. A facility management hírportál főbb témái: épületüzemeltetés, létesítményüzemeltetés, ingatlan és irodaház hírek, építési és öko technológiák, külföldi és hazai szakmai érdekességek, újdonságok.