FbPixel
Ingatlan

Íme, a világ legizgalmasabb iroda designjai

Íme, a világ legizgalmasabb iroda designjai

Egy iroda kialakítása esetében már nem csak a funkcionalitás vagy az elhelyezkedés számít, de számos más kritériumnak is meg kell felelnie, hogy komolyan versenybe szállhasson a bérlőkért és a legjobb munkavállalókért. A home office általánossá válásával pedig minden eddiginél vonzóbbnak is kell lenniük az irodáknak, és egyre többet kell tenniük azért, hogy a dolgozók szívesen és hatékonyan töltsék ott a munkaidejüket. Az év végével egy csokorba gyűjtöttük azokat, melyekből úgy gondoljuk, érdemes inspirációt meríteni.

Google irodák (Zürich, Chelsea)

Mi más szerepelhetne az első helyen, ha nem a Google híres iroda enteriőrjei? A vállalatóriás méltán vált ismertté legendásan sokszínű és izgalmas irodáiról, amelyek komoly szerepet játszanak abban, hogy a munkavállalók versengenek azért, hogy bekerülhessenek egy-egy Google-részlegre. Többek között a zürichi irodájuk sem mindennapi belső térrel büszkélkedhet, ugyanis a négyemeletes épületben számos tematikus helyiség található, mint például egy James Bond szoba rejtett ajtóval vagy egy dzsungel társalgó, ahová 100 különböző növényfajtát telepítettek. Ebben a különleges térben olyan egyedi tojás alakú kupolák is vannak, amelyekben az alkalmazottak szünetet tarthatnak, pihenhetnek vagy telefonálhatnak. De a Google-nél nemcsak csúszdával vagy tűzoltó rúddal próbálják elérni, hogy a munkavállalók minél jobban érezzék magukat az irodában, de ingyenes étkezést és masszázst is biztosítanak.

iroda_google_chelsea1

iroda_google_chelsea2

iroda_google_zurich

(Fotók: decombo.com, ipaintmymind.org)

A New York Chelsea Marketben kialakított központ szintén izgalmas terep az irodai dolgozók számára. Különböző méretű és tematikájú tárgyalók, hangszigetelt munkaállomások teszik még komfortosabbá a munkát, amelyek között rollerrel lehet közlekedni. A tematikus helyiségek esetében mindig figyelembe veszik az adott város jellemzőit. Ha pedig feltöltősédről van szó, egyedi rekreációs szobák állnak rendelkezésre, de akár a fitnesz stúdiót is igénybe vehetik az ott dolgozók.

Amazon, Seattle

Az Amazon központi irodája Seattle-ben egész biztosan világ egyik legkülönlegesebb irodabelsője. Az épület alapját három nagy üvegkupola alkotja, amelyeket egyszerűen csak gömböknek hívnak. Ez a szerkezet 620 tonna acélból készült, a végeredmény pedig nagyon látványos, ami annak is köszönhető, hogy az iroda atmoszférája az esőerdőket idézi. A belső térbe rengeteg növényt telepítettek, és több tárgyaló a fára épített kisházakhoz hasonlít.

iroda_amazon

iroda_amazon2

(Fotók: decombo.com)

Indeed, Tokió

Szintén a természetközeliség volt az alapkoncepciója a japán Indeed irodák tervezőinek, akik úgy gondolták, egy olyan nyüzsgő városban, mint Tokió, elengedhetetlen a nyugodt munkahelyi környezet. Új, friss szemlélettel használták fel a hagyományos elemeket, így jött létre egy nyugalmat sugárzó, mégis modern tér.

iroda_indeed

iroda_indeed2

(Fotók: ipaintmymind.org)

A színpaletta egyszerű, az összhatás elegáns, és az iroda egyik fő jellemzője a bőséges növényvilág, a cédrus és a ciprus használata, amelyek mind természetes díszítő motívumokkal egészülnek ki. A térben a japán kultúra is megjelenik, például a papírvilágítás vagy a falfestmények által.

Bark, New York

A Bark egy kutyatartáshoz kapcsolódó termékek tervezésével foglalkozó cég, így nem is volt kérdés, mi lesz az elsődleges szempont az iroda kialakításakor: a kutya. Az állatok fontos vendégként vannak jelen az iroda mindennapjaiban, így a speciális fekhelyek és játszóterek a belső tér elengedhetetlen elemek. Az alkalmazottak közös bútorokon ülhetnek kutyáikkal munka közben, és a közös kikapcsolódásra is számos lehetőségük adódik.

iroda_bark

iroda_bark2_nbbjcom

(Fotók: creativebloq.com, nbbj.com)

Airbnb, San Francisco

Az Airbnb olyan irodát álmodott meg magának, ami összhangban van a saját szolgáltatásaival: akár egy munkanap alatt beutazhatják a világot az ott dolgozók, mindezt otthonosabbnál otthonosabb helyiségeken keresztül. A középpontban az utazás áll és a komfort. Ezt olyan enteriőrökkel próbálták elérni, mint például a Mumbait vagy Kairót idéző kávézók, a skandináv házak belső tereire emlékeztető tárgyalók vagy éppen a sátorozás hangulatát hozó munkaállomások.

iroda_airbnb

iroda_airbnb2

(Fotó: decombo.com)

Etsy, New York

Mivel az Etsy a kézzel készített termékek népszerűsítéséről híres, ezért nem meglepő, hogy irodájuk is ezt sugallja. A Brooklynban található épületben egyszerre találunk kreatív és fenntartható megoldásokat. A cél egy olyan hely megteremtése volt, amely önfenntartó. Az irodában számos helyen burjánzó növényzetet speciális esővizes öntözőrendszerrel öntözik, az egyes helyiségekben pedig nem mérgező anyagból készült festékeket használtak. Emellett az üzemeltetéshez is napenergiát és újrahasznosított fát alkalmaznak. A zöld megoldások mellett a kreativitás is számos helyen jelen van az épületben: rengeteg műalkotás megtalálható az egyes terekben, és olyan különleges funkcióval ellátott helyiségeket is kialakítottak itt, mint a 3D nyomtatási labor vagy a szitanyomó stúdió.

iroda_etsy2

iroda_etsy

(Fotó: decombo.com)

LinkedIn, San Francisco

A LinkedIn San Franciscó-i irodája csaknem 41.000 négyzetméteren terül el a 26 emeletes épületben. Ennek különlegessége, hogy minden emeletnek saját tematikája van, ami általában a tárgyalótermek dekorációján érhető tetten. Ez a téma lehet a zene, a mozi vagy éppen egy régi stílusú bár. A munkavállalók egészsége alapvető fontosságú volt már a kialakítás megtervezésekor is, ezért spa és konditerem is került az irodaházba, valamint a minél több természetes fényben végzett munkaóráért egy hangulatos teraszt is kialakítottak az épület tetején.

iroda_linkedin

iroda_linkedin2

(Fotó: decombo.com)

Nike, New York

Igazi vibráló, ingerdús munkakörnyezetet teremtett dolgozóinak a Nike new york-i irodájában. A hatalmas terekkel rendelkező, 150.000 négyzetméteres épületet izgalmas grafikákkal, illusztrációkkal tűzdelték tele, amelyek mind kötődnek valahogyan a márkának fontos sportágakhoz és sportemberekhez. Az épületben több étkező, két terasz, egy könyvtár, egy fitnesz stúdió, sőt, még egy saját kosárlabdapálya is megtalálható.

iroda_nike

iroda_nike2

(Fotó: decombo.com)

AMH
48 cikk