FbPixel

Jövő

Digitalizáció az FM-szakmában: költségcsökkentő hatékonyságnövelés

Drasztikusan emelkednek a költségek létesítményüzemeltetésben is, éppen ezért jelentősen felértékelődtek azok a megoldások, amelyekkel a facility managerek időt, energiát, de legfőképpen pénzt spórolhatnak. Ennek egyik következménye, hogy a szakmában alapvetővé válik a digitalizáció.

Green Building 2022: online konferencia a fenntartható építőiparról

Mi kell a változáshoz? Hogyan lehet a fenntarthatóságot üzleti lehetőséggé alakítani? Hogyan tervezi az Európai Bizottság támogatni mindezt? Ezekre és még sok más kérdésre keresik közösen a választ a Green Building 2022 online konferencia előadói és résztvevői.

Automatizált rendszerek alakítják a parkolás jövőjét

Az automatizált technológiák minden szakmában egyre inkább utat törnek maguknak, nem kivétel ez alól a létesítményüzemeltetés sem. Ez a térhódítás az FM sok területén megfigyelhető, többek között a parkolást is megváltoztathatja a jövőben. Ennek előnyeit a buildings.com foglalta össze.

Átvehetik a robotok az irányítást?

Amilyen dinamikusan fejlődnek a létesítményüzemeltetésben is használt technológiák, úgy fogalmazódik meg egyre gyakrabban a kérdés a szakemberek részéről: hogyan változtatja meg a robotika az FM-szakmát?

Skóciában épül Európa első szénmegkötő komplexuma

A skót Storegga és a kanadai Carbon Engineering (CE) közös projektje, a légköri szén-dioxid közvetlen kivonására képes (direct air capture – DAC) létesítmény várhatóan 2026-ra épül fel. Ez lesz az első európai DAC komplexum, mely évente 500 ezer és 1 millió tonna szén-dioxidot eltávolítására lesz

Az FM-szakma következő évei - 10 meghatározó trend

A világszerte jelenleg is zajló gazdasági, demográfiai és technológiai változások rövid időn belül hatással lesznek a létesítményüzemeltetők munkájára is. A versenyben az marad talpon, aki időben felkészülni az új kihívásokra.

KPMG-felmérés: idén még nem normalizálódik az üzleti élet

A cégvezetők közel fele 2022 előtt nem tartja valószínűnek, hogy visszazökkenjen az üzlet a normalitásba, a válaszadók egyharmada viszont úgy véli, ez még az idén megtörténik – adta közre a KPMG könyvvizsgáló friss kutatásának eredményeit.

BIM: hatékonyabb folyamatok a tervezéstől az üzemeltetésig

Világszerte egyre népszerűbbé, sőt, a közeljövőben alapvetővé válik az épület-információs-modellezés, vagy ismertebb nevén a BIM alkalmazása. Ez nem csupán egy eszköz, hanem egy folyamat. Egy olyan digitális megoldás, amely nem csak az építkezést segíti.

Milyen fényben dolgozunk jobban?

Mi az, ami egyszerre van hatással a pénztárcánkra, az egészségünkre és a szellemi és fizikai teljesítőképességünkre? A jól megválasztott beltéri világítás összetett hatásairól a B+N Üzemeltetési Igazgatóságának elektromos mérnökség vezetője, a Magyar Világítástechnikai Társaság elnöke, Nagy János beszélt a Millásreggeliben.

Létesítményüzemeltetés és kiterjesztett valóság: ez már nem játék

Az épületek egyre intelligensebbek lesznek, a fizikai és digitális világ eggyé válik. A kiterjesztett valóság már nem csak a szórakoztatóipar "játéka". Mondhatnánk azt is: ez már nem játék.