FbPixel

Építési technológiák

Magyar cég innovációjáért rajong a világ

Piros Attila, a Saint-Gobain Hungary vezérigazgatója a nyolcadik Bizalom Gálán vehette át a legmagasabb üzleti kategória nagydíját, a Leader Of The Year trófeát a nagyvállalati kategóriában. A díjazott vezető nemcsak a cége szakmai sikereire és innovációira büszke, de arra is, hogy munkatársai is a szívükön

Változó trendek: körforgásos építőipar

Az építőiparban egyre általánosabbá válik a fenntarthatósági szempontok előtérbe helyezése és a körforgásos gazdaság támogatása. Ma már több országban – például Finnországban is – megfigyelhető az az új tendencia, amely szerint már nem csak az újonnan előállított nyersanyagokat alkalmazzák az építési munkálatok során, hanem egyre

Moduláris épületek: új építészeti kategória született

Stratégiai együttműködést kötött a Masterplast és a KÉSZ Csoport. Az együttműködéssel új építészeti kategóriát hoznak létre. Moduláris épületeket. Az együttműködési szerződés aláírására stílszerűen az első, már megépült moduláris irodaépületben került sor.

Csökkent az építőipari termelés volumene

2022 decemberében az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 3,9%-kal elmaradt az egy évvel korábbitól - olvasható a KSH gyorsjelentésében. Az építményfőcsoportok közül az épületek építése 1,1%-kal nőtt, az egyéb építményeké 12,7%-kal csökkent. Az fmbusiness.hu építőipari gyorsjelentés-összefoglaló cikke a KSH adataiból.

Néhány környezetbarát megoldástól még nem lesz fenntartható egy épület

A fenntarthatóság nagyon felkapott téma a létesítményüzemeltetés területén is, ám fenntartható szempontoknak megfelelni nem is olyan egyszerű, mint azt korábban sokan gondolták. Nem elegendő zöldnek lenni, ügyelni kell az emberek egészségére és a rugalmasságra is.

A „fehér doboz” megtöltése – Hogyan dolgozik a fit-out kivitelező?

A bérbeadók általában fehér falakkal, neutrális mennyezettel, szerkezetkész állapotban adják át a kereskedelmi ingatlanokat, irodákat a bérlőknek. Hogy hogyan lesz ebből a „fehér dobozból” a bérlő igényeihez igazított egyedi mégis funkcionális tér, az már a fit-out csapaton múlik.

A Puskás Aréna fényei - árnyak nélkül

A magyar sportélet legikonikusabb épülete a Puskás Aréna (leánykori nevén: Népstadion) világítása rengeteg érdekességet rejt. Nagy János, a B+N Referencia Zrt. szenior energetikai szakértője, a Világítástechnikai Társaság Elnöke ennek titkaiba avat be minket.    

A regeneratív épületek jóval többet adnak

Bár a fenntarthatósági törekvések szinte alapelvárássá váltak a létesítményüzemeltetésben is, a jövőben várhatóan már nem lesznek elegendőek a klímakatasztrófa elkerüléséhez. A regeneratív épületek azonban komoly előrelépést jelenthetnek ezen a téren.

Energiahatékony építés, felújítás? Tervezzünk függönyfalakkal!

A magasépületek elterjedésével a függönyfalak alkalmazása is gyakoribbá vált, amiben több szempontból is sok lehetőség rejlik. Az ezekbe a szerkezetekbe beépített technológia folyamatosan fejlődik, ennek köszönhetően pedig az épületek energiahatékonysága is javulhat.

Top 4 világítástechnikai trend 2021-ben

Ahogyan közeledünk az év végéhez, egyre több területen tisztázódni látszik, hogy melyek voltak 2021 legnépszerűbb trendjei. Az ősz végi new york-i LightFair eseményen a világítástechnikai megoldások voltak porondon – nézzük, melyek voltak a legkedveltebben idén.