FbPixel
2023 március 29.

Épületüzemeltetés

Adatokra épül a jövedelmező fenntarthatóság

A hatékony létesítményüzemeltetés alapja az adatok folyamatos gyűjtése és elemzése. Különösen igaz ez a korszerűsítési projektek kapcsán, ahol elsődleges cél nyereségessé és fenntarthatóvá tenni a beruházásokat.

Rendszerezett adatok nélkül nincs költséghatékony karbantartási stratégia

Az adat hatalom. Igaz ez, akkor is, ha karbantartásról van szó. Sok létesítményüzemeltető csapat mégsem méri mindennapi munkájának hatékonyságát, pedig ez lenne a költségoptimalizált működés alapja.

Az irodaházakban elfolyó energia – Így csökkenthető a láthatatlan pazarlás

Mivel az energiaárak minden eddiginél gyorsabban emelkednek, a vállalkozásokra hatalmas pénzügyi nyomás nehezedik, hogy ahol csak lehet, spóroljanak. Az irodákban rengeteg energia, vagyis pénz folyik el szinte láthatatlanul, ráadásul olyankor is, amikor bent sem vagyunk!

Mit tud egy egészséges munkállomás? – bemutatkozik a WELL Comfort prototípus

Létezik olyan irodai asztal, amelyik nemcsak a munkát könnyíti meg, de még spórol is az irodának? A prototípus mindenesetre elkészült. A HuGBC WELL Munkacsoport a alapkoncepciója egy olyan munkaállomás megteremtése volt, amely növeli a munkavállalók komfortérzetét, miközben az energiahatékony szellőzésről is gondoskodik.

A B+N Referencia Zrt. bebiztosította piacvezető pozícióját a Közép-európai régióban

A B+N Referencia Zrt. felvásárolta a bolgár i-Facility EOOD létesítménygazdálkodó társaságot. Az újabb lépéssel a cég bebiztosította – eddig is meglévő – vezető helyét a Közép-európai régióban - tudtuk meg Kis-Szölgyémi Ferenctől, a B+N vezérigazgatójától.

Egyre fontosabb szempont a megfelelő munkahelyi élmény

A járvány egyik hozadéka volt felgyorsult a digitalizáció is, aminek középpontjában többnyire a megváltozott munkakörülmények támogatása és a minél biztonságosabb környezet megteremtése áll. Időközben olyan megoldások, alkalmazások is utat törtek maguknak, amelyek elsősorban a munkavállalói és látogatói élményt helyezik középpontba. Ilyen például a Spica Technologies

Mit figyelnek a döntéshozók, amikor takarító céget keresnek?

A legtöbb cégtulajdonos tisztában van a takarítócégek munkájának fontosságával, ezért is keresnek profikat. A kiválasztás során elérhető alapinformációk alapján gyakran érzik azonban úgy, hogy minden FM szolgáltató ugyanazt kínálja. Hogy kitűnhessünk a tömegből, nem árt tudni, a döntéshozók milyen konkrétumokat tartanak fontosnak!  

Így számoljuk fel az irodai energiavámpírokat

Számos energiavámpírt, vagyis nem túl energiahatékony berendezést találunk a munkahelyeken. Az energiaköltségek csökkentése talán sosem volt még annyira égető téma, mint manapság, éppen ezért érdemes számba vennie a facility managereknek is, mit tehetnek a gazdaságos működés érdekében.

Munkavállalók helyett kártevők foglalják el az irodát?

A járvány hatására sok irodaépület kiürült, a hibrid modellnek köszönhetően még mindig sokan dolgoznak homeoffice-ban. A kevesebb emberi jelenléttel azonban nő a kártevők száma, a nyugodtabb környezet kedvezhet is nekik.

A külcsín nem minden, de egy FM-nek adnia kell rá

Fontos, hogy egy épület ne csak látszólag legyen tiszta, hanem valóban rendszeresen és alaposan takarítsák kívül-belül. Fontos, hogy egy FM tudja, mi teszi a bérlőkre a legmélyebb benyomást, ami alapján még azelőtt ítéletet mondanak egy létesítményről, hogy belépnének oda.