FbPixel
2024 március 02.

Épületüzemeltetés

Korszerűsítési hullámra számítanak az ingatlanpiaci szakértők

Az EU teljes energiafogyasztásának mintegy 40%-áért, az energiából származó üvegházhatású gáz-kibocsátásnak pedig 36%-áért az épületek felelősek. Az ennek csökkentését ösztönző szabályzói környezet, valamint az ESG-szempontoknak való megfelelés gyökeres szemléletváltozást kíván meg a hazai vállalkozásoktól is. 2024-től kezdve már a pénzügyi szektoron kívüli nagyvállalatoknak is fenntarthatósági

Hány fokra állítsuk a légkondicionálót nyáron?

És persze a legfontosabb kérdés: kinek feleljünk meg? Azoknak, akik nehezen viselik a meleget, vagy azoknak, akik legszívesebben nyáron is pulóverben ülnének a monitor előtt. Az fmbusiness.hu erre kereste a választ.

A B+N veszi át az állami kórházak létesítményüzemeltetését

Július 1-től a hét országban teljeskörű facility management szolgáltatást végző B+N Referencia Zrt. látja el a budapesti kórházak műszaki üzemeltetési és karbantartási feladatait a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóságon keresztül. Ez a magyar létesítményüzemeltetési cég számára harminc fekvőbeteg-szakellátást nyújtó intézmény 118 telephelyét jelenti, összese több mint

Egyes irodaházak már sohasem hozzák a régi formájukat?

Nagyot változott a pandémia után az irodaházak kihasználtsága - szúrta ki az fmbusiness.hu. Az Egyesült Államokban az üresedési rátát és a foglaltságot a Kastle Systems májusi felmérése tíz fontos amerikai irodapiacra vonatkozóan nézte meg.

„A világ összes épülete nem tud akadálymentessé válni”

Mintegy 15% azoknak az aránya a társadalomban, akik különböző speciális szükségletekkel élik az életüket. Számukra elengedhetetlenek azok az információk, hogy mely épületekben tudnak kerekesszékkel közlekedni, vagy hol találhatóak meg a vak emberek tájékozódását segítő taktilis jelek. Az ESG „S”, vagyis szociális szükségletekre fókuszáló lába volt

Komoly kínálat volt a létesítménygazdák szakmai reggelijén

Új tagok köszöntése és ESG előadások a májusi létesítménygazdálkodási reggelin. Az fmbusiness.hu gyors összefoglalója – előadói prezentációkkal - a LEO eseményéről.

Visszatért a bizalom az FM piacra a létesítménygazdálkodási szakemberek szerint

Itt a friss Létesítménygazdálkodási Vezetői Hangulat Index (LVHI)! 14 szakember vett részt az anyag elkészítésében. Spoiler: mint azt az FM Business szerkesztősége a szakmai szövetségtől megtudta, optimisták, bizakodnak a létesítménygazdálkodási szakemberek.  

Milyen érvek szólnak az integrált létesítményüzemeltetési szolgáltatás mellett?

Optimalizálás és ésszerűsítés. Persze nem ilyen egyszerű. Gondoljunk csak bele: az ingatlanok általában a második legmagasabb kiadást jelentik a cégek számára, és aránytalanul sok erőforrást igényelnek. Ráadásul a cégek többségének nem is az ingatlanüzemeltetés az alaptevékenységük. Ők csak egy szép és jól működő irodát, irodaházat,

Az FM-szakma jövője digitális. Milyen előnyökkel jár ez?

A szakképzett munkaerő hiánya, az időigényes és költséges munkafolyamatok, a számos hibázási lehetőség – csak néhány példa azokra a nehézségekre, amelyekkel a létesítménygazdálkodóknak nap mint nap szembe kell nézniük. A digitalizáció megoldást nyújthat akár erre is? És növelheti az üzemeltetők hatékonyságát?  

Szimpatikus kezdeményezés Balatonon, csökkentik a pazarlást, tokennel edukálják a gyerekeket

Egyedülálló kampánnyal csökkenti az élelmiszerpazarlást egy balatoni resort:  ha a gyerekek tényleg csak annyit esznek, amennyit kiszednek a tányérra, akkor tokent kapnak, amit később a szálloda boltjában levásárolhatnak.