FbPixel

Épületüzemeltetés

Így számoljuk fel az irodai energiavámpírokat

Számos energiavámpírt, vagyis nem túl energiahatékony berendezést találunk a munkahelyeken. Az energiaköltségek csökkentése talán sosem volt még annyira égető téma, mint manapság, éppen ezért érdemes számba vennie a facility managereknek is, mit tehetnek a gazdaságos működés érdekében.

Munkavállalók helyett kártevők foglalják el az irodát?

A járvány hatására sok irodaépület kiürült, a hibrid modellnek köszönhetően még mindig sokan dolgoznak homeoffice-ban. A kevesebb emberi jelenléttel azonban nő a kártevők száma, a nyugodtabb környezet kedvezhet is nekik.

A külcsín nem minden, de egy FM-nek adnia kell rá

Fontos, hogy egy épület ne csak látszólag legyen tiszta, hanem valóban rendszeresen és alaposan takarítsák kívül-belül. Fontos, hogy egy FM tudja, mi teszi a bérlőkre a legmélyebb benyomást, ami alapján még azelőtt ítéletet mondanak egy létesítményről, hogy belépnének oda.

Védelem a vírusok ellen – a falakon is

A létesítményüzemeltetőknek rengeteg szempontot kell figyelembe venniük az egészséges és biztonságos munkakörnyezet kialakításakor – de vajon gondolnak a falakra is?

Hogyan lehet költség- és energiahatékony egy épület?

Az energiaárak dinamikus növekedésével az energiahatékonyság már nem csupán fenntarthatósági kérdés, az egekbe szökő rezsiköltségek miatt az egyik legfontosabb szemponttá vált. Ezért elengedhetetlen a meglévő vagy a még csak tervezett épületek üzemeltetésének újragondolása. De mitől lesz energiahatékony egy épület? A legfőbb tényezőket a Construction21 gyűjtötte

A körforgásos szemlélet a létesítményüzemeltetésben is elengedhetetlen

Csökkentés, újrafelhasználás, újrahasznosítás. A 3 R-t (Reduce, Reuse, Recycle) már mindenki jól ismeri, ez képezi az alapját a körkörös gazdaságnak is. De mit is takar pontos a körforgásos gazdaság, és miért előnyös ezt az FM-szakmában is alkalmazni?

Így előzhetők meg a téves riasztások

A nem megfelelően karbantartott riasztórendszerek okozzák a tűz- és biztonsági riasztások több mint 30%-át – derül ki a brit Samsic létesítménygazdálkodási szolgáltató kutatásából. Bár a kutatás brit adatokon alapul, érdemes áttekinteni az eredményeket, ugyanis a magyar létesítménygazdák is gyakran tapasztalhatnak téves riasztásokat.

Egyre drágul az irodák fenntartása, és nem látszik a vége

Koronavírus, háború, rohamosan növekvő energiaköltségek és végeláthatatlan forintromlás. Csak néhány tényező azok közül, amelyek az elmúlt időszakban nagy hatással voltak az irodabérleti költségekre is. A cégek bérleti díjai az egekbe szökni látszanak, és egyelőre nem látni a fényt az alagút végén. A jelenlegi fullasztó helyzet

IWFM kutatás: a digitalizáció a versenyképesség kulcsa

A legfrissebb IWFM felmérésből kiderült, hogy bár a 2020-as év után fellendülés mutatkozott a piacon, továbbra is olyan kihívásokkal kell megküzdeniük azoknak, akik az FM szakma élvonalában szeretnének maradni, mint a digitalizáció vagy az energiaárak emelkedése. A kutatás legfőbb tanulságait az FMnewsroom foglalta össze a

Mi lesz a bérleti szerződésekkel, ha leáll a gázszállítás?

Az orosz-ukrán háború folyományaként Oroszország egyre több országban állítja le a gázszállítást, éppen ezért egyre égetőbbé válik az a kérdés, hogy milyen következményei lehetnek, ha Magyarország is jelentősen kevesebb gázt tud importálni.