FbPixel
Magyarország

Tiszta, higiénikus hazai kórházak - valósággá válhat?

Tiszta, higiénikus hazai kórházak - valósággá válhat?

A kórházak takarítási és egyéb higiéniás szolgáltatásaira kiírt közbeszerzési pályázat nyomán megvalósulhat, hogy ugyanolyan tisztaság fogadja a betegeket az ország minden kórházában. A változás nem csak annyit jelent, hogy végre lesz szappan és wc papír a mosdókban, de valóban beindul a kórházak átfogó higiéniai modernizációja.

A jelenlegi állapotok

Hogy egy kórház mekkora figyelmet fordít a takarításra leginkább az igazgatótól függ. Intézményenként változik az is, hogy ezt a szolgáltatást házon belül, vagy külső erőforrások bevonásával oldják-e meg.

A saját takarítók alkalmazása rengeteg erőforrást igényel a COVID-helyzet miatt amúgy is túlterhelt egészségügy életében. Ebben a működési modellben a kórházat terheli a takarítók felvétele, betanítása, képzése, a napi működés, a technológiai folyamatok ellenőrzése, a géppark és eszközök beszerzése, pótlása, a vegyszerek beszerzése és a logisztika. 

Jelenleg Magyarországon – akár házon belüli, akár kiszervezett tevékenységről beszélünk – a takarítás, fertőtlenítés intézményenként eltérő protokoll szerint történik. A munkatársak vagy alvállalkozók egyedi technológiával, eltérő vegy- és fertőtlenítőszerekkel végzik a takarítást. Az intézmények higiéniai színvonala ezért nagyon széles skálán mozog.

Ezt a változékonyságot célozza egységes minőségi standard köré szervezni az egészségügyi intézmények takarítására még tavaly decemberben kiírt közbeszerzési pályázat. A pályázat azonban nem jelenti azt, hogy minden kórháznak automatikusan ki is kell szerveznie a takarítási feladatokat. Ám ha úgy dönt, hogy külsős vállalkozót von be, akkor az a pályázat nyertese, a B+N Referencia Zrt. lehet.

A B+N 5.500 munkatársa több mint 6 millió négyzetméternyi területet takarít ma is az országban. Kiemelt szolgáltatása az egészségügyi intézményeknek nyújtott higigéniai takarítás. A Kis-Szölgyémi Ferenc által irányított vállalat évek óta dolgozik - többek között - a Magyar Honvédség Egészségügyi Központjának, az Uzsoki utcai kórháznak, a Dél-Pesti Centrumkórháznak, a Kútvölgyi Kórháznak, a Kiskunhalasi Semmelweiss kórháznak

Vedd észre a takarítókat

Hogy mennyire veszi komolyan a munka emberi oldalát a vállalat, jól mutatja, hogy a takarítói munka megbecsülésére tavaly Vedd észre! elnevezéssel kampányt is indított a B+N Referencia Zrt.!

Miben (lesz) más egy kórház takarítása?

A kórháztakarítás laikus szemmel nehezen érthető nagyságú és bonyolultságú munka. Egy adott intézményben az alábbi területek 0-24 órás magas szintű higiéniáját kell biztosítani:

 • magas fertőzési kockázatú területek, mint : műtők és azok kiszolgálóhelyiségei, sterilizáló helyiségek, vérellátó, gyógyszertár, laboratórium, patológia
 • általános fertőzési kockázatú területek, mint pl.: kórtermek, kezelő, kötöző, vizsgáló, vizesblokk, közösségi helyiségek, járóbeteg ellátási terület
 • alacsony kockázatú területek, mint pl.: folyosó, műszaki területek, irodák
 • eseti szolgáltatások: a napi, heti, havi, negyedéves, féléves takarításon kívül külön igényelhető tevékenységek.

A jelenlegi gyakorlat szerint egy osztályon általában egy takarító dolgozik, függetlenül annak nagyságától. Így előfordul, hogy egy személy három emeletet takarít. A jövőben szigorodik a protokoll:

 • a magas kockázatú területeken 500nm/fő
 • közepes kockázat esetén 700 négyzetméter/fő
 • alacsony kockázatnál 900 négyzetméter/fő

A standardizálás a használt tisztító- és fertőtlenítőszerekre is vonatkozik, melyekből óriási mennyiséget kell beszerezni és raktározni. De ugyanígy kötelező lesz a munkatársak folyamatos képzése, oktatása is, illetve a megfelelő munkaruha biztosítása, amely a járvány idején ugyanolyan szintű védőöltözet, mint a gyógyító személyzeté. Ezen felül rendkívül szigorú, elektronikus minőségellenőrzési rendszert kell bevezetni minden csatlakozó egészségügyi intézménynél. 

A pályázat alapján megvalósuló tevékenység jóval komplexebb, és szigorúbb elvárásokat tartalmaz, mint az eddigi egymástól eltérő gyakorlatok. Jelentősen szigorodnak a munkaerőállományt érintő, a logisztikai, minőségellenőrzési, eszköz- és vegyszerhasználati előírások.

A központosítás előnyei

A B+N belépésével létrejövő országosan egységes és jelentősen magasabb színvonalú higiéniai rendszer előnyei: 

 • nagyobb biztonság, magasabb higiénia,
 • transzparens rendszer, könnyebb ellenőrizhetőség
 • országosan egységes struktúra
 • szigorú eljárásrend, takarítási módszertan, és vegyszerhasználat
 • standardizált műszaki, technológiai paraméterek melletti munkavégzés
 • egységes oktatás-továbbképzés

A pályázati kiírásban szereplő 3+1 évre szóló 300 milliárd forint egy keretösszeg. Ennyi áll rendelkezésre, a fenti célok megvalósítására és folyamatos fenntartására.

 

fmbusiness.hu
120 cikk