FbPixel
Épületüzemeltetés

Mit mutat 2023 utolsó Létesítménygazdálkodási Vezetői Hangulatindexe?

Mit mutat 2023 utolsó Létesítménygazdálkodási Vezetői Hangulatindexe?

Megkaptuk a LEO Benchmarking munkacsoportjának legfrissebb – a 2023-as év utolsó - Létesítménygazdálkodási Vezetői Hangulatindexét. Q4-ben kisöprik a padlást?

A válaszadóink optimisták, létszám, bevétel- és eszközök tekintetében növekedést jósolnak, nagyrészt az iparág szezonalitásának köszönhetően.

„A felmérés ugyanakkor számol az építőipari megrendelésállomány visszaesésének potenciális tovább gyűrűző hatásával az FM szektorra. Kutatásunk olyan egyéb változásokra is felhívja a döntéshozók figyelmét, mint a közel-keleti háború energia-, anyag- és alkatrészellátásra vonatkozó kockázatai, a munkaerőhiány és a magas infláció együttes hatásai, az ESG szabályok bevezetésével, tanúsítási elvárások kötelezővé tételével járó adminisztratív terhek és üzleti lehetőségek” - tájékoztatta a felmérés eredményéről az fmbusiness.hu-t a LEO főtitkára, Istiván Rita.

53,24-en áll a hangulatindex

A 2023. IV. negyedévére készített hangulatindex értéke (53,24 pont) erős növekedést vetít előre, amely elsősorban a szektorra jellemző szezonalitásból adódik. Az utolsó negyedév mindig erős. Ennek elsődleges, oka, hogy a nagyvállalati ügyfelek év végén „söprik ki a padlást”, azaz az óvatos évközbeni költekezés után év végén a fennmaradó összegeket felújításokra, eszközcserékre fordítják – áll a közleményben.

Külön kiemelendő, hogy az utolsó negyedévben az árbevétel közel 10%-os mértékű növekedése várható. Az erős fellendülés mögött befejezésre kerülő beruházások, és az év végére jellemző nagyvállalati kiköltekezés áll, de ha az idei infláció mértékét is figyelembe vesszük, már nem is tűnik olyan robusztusnak ez a növekedés. Ugyanakkor az építőipari megrendelésállomány erős visszaesésének tovább gyűrűző hosszútávú hatása az FM szektort is érintheti.

lvhindex leo fm fmbusiness.hu létesítményüzemeltetési hírportál

A válaszadók írásos visszajelzése alapján az FM piacot befolyásoló folyamatokat megvizsgálva, az alábbi változásokra érdemes figyelni.

Az orosz-ukrán konfliktus energiaárra gyakorolt hatása enyhült, ugyanakkor szakértők a következő tél előtt álló kockázatokat hangsúlyozzák. A képletbe újonnan belépő közel-keleti háború akár újabb turbulens hatásokat generálhat mind az energia-, mind anyag- és alkatrészellátás területén.

A munkaerőhiány és a magas infláció együttes hatásaként erős bér- és költségnyomás jellemzi az FM iparágat.

Az ESG szabályok, tanúsítási elvárások kötelezővé tétele komoly adminisztrációs terhet jelenthet, ugyanakkor - elsősorban a környezetvédelmi elvárások teljesítése kapcsán - pluszt megrendelésekhez segítheti a piaci szereplőket.

Az építőipari teljesítmény visszaesése miatt az „üzemeltetési torta” méretének növekedése is megáll, miközben a híradásokban bejelentett új gyárak termelésbe állítása (így üzemeltetendő ingatlanként történő megjelenése) csak az elkövetkező években várható.

fmbusiness.hu
458 cikk

fmbusiness.hu Az fmbusiness.hu létesítményüzemeltetési portál.

Facility management hírek, érdekességek, innovációk és riportok az online térben. Az fmbusiness.hu üzemeltetője és hírügynöksége az Arany-Média Hírügynökség. A facility management hírportál főbb témái: épületüzemeltetés, létesítményüzemeltetés, ingatlan és irodaház hírek, építési és öko technológiák, külföldi és hazai szakmai érdekességek, újdonságok.