FbPixel
Épületüzemeltetés

Kellemes irodai levegőn jobban megy a munka

Kellemes irodai levegőn jobban megy a munka

Időnk 80-90%-át zárt terekben töltjük, így nem mindegy, hogy ezekben a terekben milyen levegőt szívunk, igaz ez az irodai mindennapokra is - tájékoztatták az fmbusiness.hu-t.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becslései szerint Európa-szerte körülbelül 400 ezer, Magyarországon több mint 10 ezer ember idő előtti elhalálozásához vezet a légköri szennyezés, a számos légúti megbetegedésről és légszennyezés okozta panaszról nem is beszélve.

Időnk 80-90%-át zárt terekben töltjük, így nem mindegy, hogy ezekben a terekben milyen levegőt szívunk, igaz ez az irodai mindennapokra is. A belélegzett levegő minősége hatással van többek között a szellemi és fizikai teljesítőképességre és a fertőzések terjedésére is. Amíg a lakásokban sok esetben egy szellőztetés megoldást jelenthet, addig az irodaházakban elengedhetetlen a szellőztetés és a levegőminőség biztosításához összetett légkezelő rendszerek szakértő üzemeltetése.

Egy felmérés szerint az irodai dolgozók 93%-ának magasabbak az elvárásai a beltéri levegő tekintetében, mint korábban

A Honeywell több ezer fős nemzetközi felmérése szerint a megkérdezett irodai dolgozók 93%-ának magasabbak az elvárásai a beltéri levegő tekintetében, mint korábban. Annak minősége nagyban befolyásolja az emberi agy működését és a betegségek terjedését. Egy, a Harvard T.H. Chan School of Public Health által validált tanulmány szerint a rosszabb minőségű beltéri levegő negatív hatással van a kognitív teljesítményre, így a dolgozók teljesítőképessége és információfeldolgozó hatékonysága romolhat. Ezzel szemben a zöld épületekben, illetve a modern légkezelőkkel ellátott ingatlanokban töltött idő alatt az említett funkciók hatékonyabban működnek.

„Levegőminőség szempontjából egy irodában talán a tárgyalók légcseréje a legkritikusabb, hiszen ezekben a helyiségekben jellemzően sokan és hosszú ideig tartózkodnak” – emelte ki Flück Róbert, az ICON Real Estate Management facility management igazgatója.

Az élő, zöld természeti falak akár 60%-kal csökkenthetik a mikrorészecskék jelenlétét

Az „élő faliszőnyegek” az esztétikai szempontok mellett a zajcsillapításban is fontos szerepet játszanak, behozzák a természetet az irodai falak közé, kiválóan oldják a stresszt és elősegítik a mentális jóllétet, minimálisan szabályozzák a hőmérsékletet és páratartalmat. Mindezeken túl pedig megkötik az egyes szennyeződéseket is a levegőből. A beltéri zöldfalak négyzetméterenként akár 60%-kal csökkenthetik a mikrorészecskék jelenlétét, 2,3 kilogrammnyi szén-dioxidot képesek elnyelni, ráadásul évente 1,7 kg oxigént termelnek.

fmbusiness.hu
458 cikk

fmbusiness.hu Az fmbusiness.hu létesítményüzemeltetési portál.

Facility management hírek, érdekességek, innovációk és riportok az online térben. Az fmbusiness.hu üzemeltetője és hírügynöksége az Arany-Média Hírügynökség. A facility management hírportál főbb témái: épületüzemeltetés, létesítményüzemeltetés, ingatlan és irodaház hírek, építési és öko technológiák, külföldi és hazai szakmai érdekességek, újdonságok.