FbPixel
Öko

Elindult a hulladékcsökkentési hét!

Elindult a hulladékcsökkentési hét!

FM Business – Európa, hulladékgazdálkodás, fenntartható jövő. Ez már a 15. alkalom, hogy Európa egy teljes hétre „minden figyelmét” a hulladékcsökkentésre és a fenntarthatóságra fordítja. A program november 26-ig fut – tudta meg az fmbusiness.hu.

Az Európai Hulladékcsökkentési Hét programot minden évben november végén tartják. A fenntartható jövő érdekében 2009-ben indított kezdeményezésben résztvevő országokban egy teljes héten keresztül lelkes önkéntesek saját ötleteikkel hívják fel a figyelmet a tudatos hulladékgazdálkodásra, a hulladék keletkezésének megelőzésére, a termékek újrafelhasználására, valamint az anyagok újrahasznosításának fontosságára.

A túlcsomagolás elkerülése és a szelektív hulladékgyűjtés jelentősen csökkentheti az illegális hulladékelhagyást, valamint növelheti az újrahasznosított anyagok mennyiségét és minőségét, ezért idén is támogatjuk és csatlakozásra biztatjuk az önkénteseket az Európai Hulladékcsökkentési Héthez, amelynek  fókuszában a csomagolás áll – mondta Raisz Anikó környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkár.

Tavaly Magyarországon több mint 280 tervvel neveztek az akcióra, ezzel hazánk az ötödik helyen végzett az országok között

Raisz Anikó felhívta a figyelmet, hogy az Európai Unióban a teljes műanyag-felhasználás 40 százaléka, a papírfelhasználás 50 százaléka csomagolási célokat szolgál és ezeknek 36 százaléka települési szilárd hulladékként végzi. Annak érdekében, hogy a kárba vesző mennyiséget az élettartamuk meghosszabbításával csökkenteni lehessen, az uniós szabályozás szerint 2030-ig minden csomagolóanyagnak újrahasznosíthatónak kell lennie. Emiatt az idei rendezvény kiemelt témája a csomagolás, vagyis elsősorban olyan akcióötleteket várnak az önkéntesektől, amelyek középpontjában a csomagolóanyagok újrahasznosítása, újrahasználata, a csomagolóanyag-felhasználás csökkentése és a csomagolásból adódó hulladék keletkezésének megelőzése, valamint mérséklése áll. Emellett minden egyéb, a hulladékcsökkentéshez kapcsolódó önkéntes kezdeményezést is várnak a szervezők.

November 6-ig lehet nevezni

Az államtitkár emlékeztetett, hogy Magyarországon 2010 óta az újrafeldolgozott hulladék aránya több mint kétszeresére nőtt.

A november 18-26. között megrendezendő esemény magyarországi koordinátori szerepét az Energiaügyi Minisztérium felkérésére az Energiastratégia Intézet tölti be. Az akcióötleteket október 16. és november 6. között lehet regisztrálni öt kategóriában (közigazgatási szerv/hatóság, egyesület/civil szervezet, gazdálkodó/ipari szervezet, oktatási intézmény, valamint magánszemély), ezek közül a legjobbakat idén is delegálják a nemzetközi versenyre.

Forrás: Energiaügyi Minisztérium, szelektalok.hu

fmbusiness.hu
458 cikk

fmbusiness.hu Az fmbusiness.hu létesítményüzemeltetési portál.

Facility management hírek, érdekességek, innovációk és riportok az online térben. Az fmbusiness.hu üzemeltetője és hírügynöksége az Arany-Média Hírügynökség. A facility management hírportál főbb témái: épületüzemeltetés, létesítményüzemeltetés, ingatlan és irodaház hírek, építési és öko technológiák, külföldi és hazai szakmai érdekességek, újdonságok.