FbPixel
Épületüzemeltetés

Hangulatindex: nem a covid a probléma, hanem a munkaerő hiánya

Hangulatindex: nem a covid a probléma, hanem a munkaerő hiánya

LEO Benchmarking munkacsoport és a létesítménygazdálkodási vezetők elkészítették a harmadik negyedévi Létesítménygazdálkodási Vezetői Hangulatindexet. Az fmbusiness.hu cikkéből kiderül, hogy a nyári napsütés hogyan „befolyásolja” a hangulatot - az fm-szakemberek hangulatát.

A Létesítménygazdálkodási és Épületüzemeltetési Szolgáltatók Országos Szövetsége (LEO) a létesítménygazdálkodási szolgáltató szervezetek vezetőit kérdezte. A kutatás eredményét a szervezet megosztotta az fmbusiness.hu facility management portállal. Íme, a második negyedévi - óvatos optimizmus az fm-piacon - felmérés után itt a következő, harmadik negyedévi.

2021 Q3 LVHI: 54,71 - Erős optimizmus

Erős optimizmussal néznek a III. negyedév elé az FM piaci szereplők. A válaszadók szöveges értékelései alapján ezen optimizmus a covid fertőzésszám csökkenése miatti kilátások javulásából, illetve a kiemelt ügyfélkezelésből adódik. Ez utóbbi ok részben a marketingtevékenység erősödéséhez, részben a folyamatos, közvetlen ügyféltárgyalásokhoz kacsolódik.

Az LVHI érték 2021. Q3-ban erős növekedést vetít előre, amely a korlátozások fokozatos megszűntetése miatt emelkedő szolgáltatási igénnyel, az elhalasztott megrendelések realizálásával és az erős marketingtevékenységgel magyarázható. Ugyanakkor számos cég küzd az ilyenkor szokásos uborkaszezonnal.

Jövő: nem a covid a probléma, a munkaerő(hiány)

A jövővel kapcsolatosan már nem a covid visszatérése a legnagyobb kérdés (negyedik hullám ide vagy oda), hanem a növekvő munkaerőhiány, amely mind személyi, mind képzettségi oldalon jelentkezik. A karbantartókat, menedzsereket a felpörgő építőipar, a takarítókat pedig a beinduló belföldi turizmus munkaelszívó hatása érinti drasztikusan - tudta meg az fmbusiness.hu.

Az FM piacot befolyásoló folyamatok, tényezők a jövőben a következők lehetnek. Várhatóan 5% feletti gazdasági növekedés a megrendelés-állomány emelkedésével jár együtt. A felpörgő építőipar egyszerre teremt plusz bevételt, de a munkaerő-állomány egy részének elszippantásával erős bérnyomást is eredményez.

A villamos- és gázenergia drasztikus (akár 20-40%-os) növekedése az épületek teljes költségszintjének erős emelkedését okozza.

Az alapanyagárak hihetetlen mértékű növekedése az üzemeltetésben felhasznált eszközök, alkatrészek, anyagok árát is drasztikusan megemeli.

Mekkora díjnövekedést lehet érvényesíteni?

A legnagyobb kérdés, hogy egy ilyen nem szokványos, viharos időszakban mekkora díjnövekedést lehet elérni az év második felében esedékes ártárgyalásokon... 

fmbusiness.hu
120 cikk