FbPixel
Épületüzemeltetés

A mellékhelyiség nem mellékes fertőzési zóna

A mellékhelyiség nem mellékes fertőzési zóna

A létesítményüzemeltetők rémálma, hogy a rosszul kezelt mellékhelyiségekből kezd el terjedni a vírus. Mindez most valósággá vált. A közelmúltban egy tokiói metróállomáson a manuális vízcsapok miatt összesen 39 sofőr fertőződött meg.

Ha figyelembe vesszük, hogy az irodák közös mellékhelyiségeit milyen gyakorisággal látogatják a munkatársak, és az itt használt eszközök milyen igénybevételnek vannak kitéve, nem is olyan meglepő, hogy a fertőzés terjedése reális veszély.

Érintésmentes technológia beépítése utólag

A kockázatok miatt egyre több épület üzemeltetője tervezi a mosdók átalakítását. Az érintésmentes technológia utólagos beépítése nem is olyan nagy ördöngösség, mint amilyennek elsőre tűnhet.

Az öblítő szelepek vagy gombok cseréje viszonylag egyszerűen és gyorsan kivitelezhető. A csaptelepek, a szappanadagolók és a kézszárítók is könnyen felszerelhetők szenzorokkal. Ha már belevágunk az átépítésbe, érdemes figyelembe venni a fizikai távolságtartás és a szeparáltság iránti egyre növekvő igényt is. Ennek nyomán jelentek máris meg a padlótól mennyezetig tartó fülkék, és a nagyobb távolságok a piszoárok és a mosdókagylók között.

A vízfogyasztás és a karbantartás kérdése

Az automatizált, érintésmentes csaptelepek kapcsán felmerülhet a víztakarékosság kérdése. Igaz, hogy ha a megfelelő kézmosási időre (legalább 20 másodperc) programozzák ezeket a rendszereket, nagyobb mennyiségű folyó vizet fogyaszthat az épület. Ám arról sem érdemes megfeledkezni, hogy a nem megfelelően elzárt kézi csapok esetében jóval magasabb lehet a pazarlás.

Az érintésmentes technológia további előnye a karbantartás leegyszerűsítése. Az eszközök kezelése és a takarékosság minden eddiginél könnyebb lehet, hiszen számos új lehetőség nyílik meg a karbantartók előtt. Egyrészt a Bluetooth és egyéb intelligens rendszerek segítségével egyszerűbben, akár egy okostelefonról elvégezhetők az ellenőrzési folyamatok, a beállítások gyors módosításai vagy különböző diagnosztikák futtatása. Másrészt az ezekből nyert adatok alapján (pl. az átlagos használat monitorozása vagy a problémák gyors kiszűrése) a mosdókkal kapcsolatos munkálatok is optimalizálhatók.

Mosdók korszerűsítése

A mosdók korszerűsítése mellett számos érv szól, ám a legfontosabb mégis az, hogy a jövőben ezek az átalakítások elengedhetetlen követelménnyé válhatnak az épületet használók biztonsága és egészsége érdekében.

fmbusiness.hu
120 cikk