FbPixel
Magyarország

BIM mérnökképzést indít a BME

BIM mérnökképzést indít a BME

A digitalizáció az épülettervezésben, -építésben és karbantartásban is egyre nagyobb hangsúlyt kap, így hamarosan kiemelkedően nagy lesz a kereslet az olyan szakemberekre, akik alkalmazni tudják az épület-információ-modellezés (BIM) komplex megközelítési módszerét.

Korábbi cikkünkben írtunk arról, hogy a BIM (épület-információs-modellezés - building information modeling) használatával lényegesen hatékonyabbá tehetők a tervezési és építési folyamatok, sőt a karbantartás is. A BME Építőmérnöki Kara, reagálva a piac igényeire, új BIM szakmérnöki képzést indított, amely várhatóan az egyik legkeresettebb specializáció lesz az építőiparban az elkövetkezendő években.

BIM a (közel)jövő módszertana

A BIM az épületek tervezési és építési folyamatainak komplex, mindenre kiterjedő digitális modellek támogatásával történő szimulálását, optimalizálását jelenti. Bár a BME eddig is oktatott alapismereteket erről, fontosnak tartották, hogy külön BIM szakirányú továbbképzés is induljon, hiszen várhatóan ez a módszertan hamar meghatározóvá válik.

A februárban indult képzést nagy érdeklődés övezte, a tervezett hallgatószám több mint duplája jelentkezett a szakirányra.

Naprakész oktatói tudásbázis

A specializáció indításához a kompetens oktatók és a jól szervezett infrastruktúra alapkövetelmény volt, ezért a Műegyetem Építőmérnöki Kara BIM oktatói közösséget is szervezett. Ennek tagjai annak érdekében, hogy a legújabb fejlesztésekről és alkalmazásokról is naprakész tudást adhassanak át a hallgatóknak, konferenciákon és különböző tanfolyamokon is részt vettek.

Az első félév nem indult kihívások nélkül a járványhelyzet miatt, de ahogy a kar oktatási ügyekért felelős dékánhelyettese, Lovas Tamás az Octogon-nak elmondta, az oktatók élő és rögzített videós anyagokkal, valamint további konzultációs lehetőségekkel is segítik a hallgatókat.

Mivel a BIM nemsokára az építőipar elengedhetetlen részét képezi majd, ezért az Építőmérnöki Kar fontosnak tartja ezt beépíteni az alapképzés tanulmányi rendjébe is. Ennek érdekében azt tervezik, hogy a jövőben aktuális ipari problémákat és kérdéseket megválaszoló esettanulmányokat, valamint további segédanyagokat és házi feladat mintapéldányokat dolgoznak ki magyar és angol nyelven.

fmbusiness.hu
120 cikk