FbPixel
Épületüzemeltetés

15 perces városok a fenntrathatóság és a létesítményüzemeltetők szemszögből

15 perces városok a fenntrathatóság és a létesítményüzemeltetők szemszögből

A 15 perces város egy forradalmi várostervezési koncepció, amelynek középpontjában olyan önellátó városrészek létrehozása áll, ahol a lakosok negyed órás perces sétával vagy kerékpározással elérhetik mindennapi szükségleteiket otthonuktól.

A projekt célja, hogy csökkentse a járművektől való függést, fokozza a helyi közösség elkötelezettségét, valamint elősegítse a fenntarthatóságot – írja az fmnewsroom.com. Az ötlet támogatói mellett természetesen ellenzők is vannak.

Forradalminak látszik, de mégsem az?

Európa-szerte vannak gyakorlati példái ennek az elképzelésnek, ahol a nagyvárosok kisebb kerületei a 15 perces közösségek alapelveit testesítik meg. A sűrűn urbanizált területeken már csökkent az autózás iránti igény, mivel egyre többen választják a helyi szolgáltatásokat, azaz nem utaznak egy kávéért, reggeliért, bevásárlásért annyit.

A spanyoloknál 2018-ban vezették be a „Madrid Central” projektet, amelynek célja a légszennyezés csökkentése és egy élhetőbb város kialakítása a belváros autóforgalmának csökkentésével.

A városi életstílus jelentős változásokon ment keresztül az elmúlt években. Igaz, komoly vitákat is előhozott, amelyben előjött a munka és a magánélet egyensúlya mellett az általános életminőség kérdése is.

Mi köze ehhez a létesítményüzemeltetőknek?

Az épületüzemeltetésük optimalizálására törekvő létesítménykezelőknek nyitottnak kell maradniuk a 15 perces városok ötletére – olvasható az FM Newsroom oldalán. Az indokok pedig: növeli a működési hatékonyságot és reflektorfénybe helyezi a bérlők elégedettségét. A helyi szolgáltatásokkal való szorosabb kapcsolat elősegítésével a létesítménykezelők személyre szabhatják épületszolgáltatásaikat, hogy megfeleljenek a kényelemnek és a megközelíthetőségnek, amelyet a 15 perces városi életstílus hangsúlyoz.

A közlekedés és a parkolás tervezése ebben a paradigmaváltásban központi szerepet kap. Ha kevesebbet autózunk a rövid távok miatt, akkor kevesebb parkolóhellyel kell számolniuk a létesítményüzemeltetőknek. 

Egyre komolyabb szerepet kapnak a létesítményüzemeltetők a jövőben

A létesítménygazdálkodók egyre jelentősebb szerepet fognak játszani az építési múveletek és a 15 perces városok környezetvédelmi céljainak összehangolásában. Fontos szerepük lesz a környezetbarát életmód mozgatásában, fejlesztésében, kialakításában. Zöld kezdeményezéseket kell végrehajtaniuk a rugalmasabb városi környezet kialakításához, miközben együtt kell működniük a helyi vállalkozásokkal. 

Zárásként hangsúlyozzák, hogy az ötlet nem trendi, sokkal inkább egy igazi stratégiai megközelítés a létesítményvezetők számára.

fmbusiness.hu
458 cikk

fmbusiness.hu Az fmbusiness.hu létesítményüzemeltetési portál.

Facility management hírek, érdekességek, innovációk és riportok az online térben. Az fmbusiness.hu üzemeltetője és hírügynöksége az Arany-Média Hírügynökség. A facility management hírportál főbb témái: épületüzemeltetés, létesítményüzemeltetés, ingatlan és irodaház hírek, építési és öko technológiák, külföldi és hazai szakmai érdekességek, újdonságok.